Zkušená zahradnice prozradila, jak správně prořezávat stromy na zahradě

Máte na zahradě větší množství ovocných stromů a přemýšlíte, jak to udělat, aby úroda byla příští rok větší? Pak se nechte inspirovat těmito zahradnickými radami, s kterými tohoto výsledku docílíte. Vhodné je tyto vychytávky vyzkoušet jak na jabloních, tak na meruňkách, třešních, hrušních, nebo třeba na rybízu a lískovém ořechu.

Důležitost pravidelného prořezávání

Jednotlivé větvičky ovocného stromu je potřeba pravidelně prořezávat. Zahradnickými nůžkami je potřeba u každé větve ustřihnout alespoň deset až patnáct centimetrů. A jak to prospěje vlastně samotnému stromu?

  • zvýší se produkce a kvalita ovoce
  • plody budou růst rovnoměrně
  • strom zregeneruje a bude se mu lépe dařit
  • plody budou méně náchylné ke vzniku chorob

Jaké druhy řezů ovocných stromů existují?

Prořezávat ovocné stromy je nejvhodnější koncem zimy, než začnou růst první květy. Pak také můžete prořezávat během léta, když plodiny z keře, či stromu sklidíte. Druhy jednotlivých řezů stromů se liší podle toho, jaké je jejich stáří.

Ty nejstarší ovocné stromy potřebují takzvaný řez zmlazovací. U mladých, sotva pětiletých stromů je zase vhodné tvarovat korunu. Tomuto řezu se říká velice poeticky „výchovný“. Stromy, které se již pěkně rozrostly, potřebují také pravidelnou péči, aby byla úroda rovnoměrná a strom nezatížen plody pouze z jedné strany. V tomto případě se provádí řez udržovací.

Jaké zahradnické náčiní je nevhodnější?

Na tenčí větvičky vám postačí zahradnické nůžky, kterých trh nabízí nepřeberné množství. V případě silnějších větví je potřeba na průřez stromu použít pilku, nebo automatický prořezávač, díky kterému se dostanete i do míst, která jsou hůře dostupná, aniž byste museli lézt na žebřík.

Prořezávače jsou podobné motorové pile, avšak disponují nastavitelnou teleskopickou tyčí. Ta může leckdy dosáhnout výšky až kolem tří metrů. Řez stromů tak bude téměř bez námahy.

Fotografie: Lyudmila Popova

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]