Rybíz, keř, který se v době našeho dětství nacházel téměř na každé zahradě. Pak bohužel na nějakou dobu vymizel, ale dnes se opět vrací. Důvodem jsou především jeho chutné a zdravé plody, které jsou pro své skvělé účinky a složení označovány jako „superovoce“. Není se čemu divit, rybíz je bohatý na antioxidanty, které jsou známé tím, že pomáhají z našeho těla odstraňovat volné radikály, a je rovněž bohatým zdrojem nejrůznějších vitaminů a minerálů, zejména vitamínů C a B, manganu, železa a vápníku.
Rybízové kuličky chutnají skvěle nejen ve formě rybízového koláče či marmelády, ale také jen tak například s jogurtem. Dnes pro vás proto máme několik užitečných informací, abyste si i vy mohli těšit z vlastnoručně vypěstovaného rybízu.
Stromek nebo keř?
Pozitivní informace je, že pěstování rybízu je velmi snadné a nenáročné, rostlina nevyžaduje žádnou specifickou péči ani podmínky. Při vybírání vhodné rostliny musíme především zvážit, zda chceme rybíz ve formě keře či stromku. Obojí má své výhody. Pokud jde o keře, mají více plodů, snadno se udržují a obvykle déle vydrží.
Na druhou stranu je u keřů méně pohodlná sklizeň, často je také nutné větvičky podpírat, aby pod váhou plodů neklesly k zemi. Výhodou stromků je pohodlnější sklizeň, jejich hrozny bývají větší a z hlediska prostoru nezabírají tolik místa jako keře. Na druhou stranu mají obvykle kratší životnost a jsou náročnější na prořezávání.
Červený, černý či bílý?
Rybízy nabízejí nespočet odrůd, které se liší nejen barvou svých plodů, mezi nejčastější patří červená, černá a bílá, ale také tím, kdy plodí, existují odrůdy rané i pozdní. Pokud chceme pěstovat více rostlin, vyplatí se namíchat různé odrůdy podle doby jejich dozrávání a můžeme mít čerstvý rybíz po celé léto.
Výsadba, řezání a péče
Pokud jde o výsadbu rybízu, nejvhodnější dobou je podzim, před tím, než přijdou první mrazíky. Do výsadbové jámy se doporučuje vložit kompost a následně také rýčem narušit stěny výsadbové jámy, aby kořeny mohly snadněji prorůstat do okolí. V případě nedostatku deště je nutné rostlinu občas zalít.
Stromky i keře vyžadují řezání, především pokud chce mít bohatou úrodu. Každý rok odstraňujeme přestárlé, slabé či nesprávně rostoucí a nemocné výhony. Zároveň je vhodné třikrát ročně rostliny hnojit. Na jaře bychom měli použít především hnojivo s dostatečným obsahem dusíku, na podzim naopak s vysokým obsahem draslíku, který pomůže rostlině lépe přezimovat. Mezitím je vhodné ještě jedno přihnojení v letním období.
Škůdci a choroby
Z hmyzu většinou rybízu nejvíce škodí mšice, svilušky a mravenci. Vhodnější než chemické postřiky jsou zcela jistě postřiky na bázi oleje či postřiky z bylinných výluhů, které nepřestavují riziko pro následnou konzumaci plodů. Pokud jde o choroby, především keře bývají v případě nedostatečného prořezávání choulostivé na vznik plísní a nejrůznějších houbových onemocnění.
Fotografie: DepositPhotos