Některé triky pomohou v kuchyni ušetřit čas i trápení. Některé jsou nové, ale hospodyňkami prověřené, některé pochází ještě z dob našich babiček. A to byly nějaké hospodyňky. Kreativita je v kuchyni určitě na místě, jen tak nekončí řada potravin v koši a práce kolem vaření je zábavou. Mrkněte na některé triky, třeba vám v průběhu let přijdou mnohé z nich vhod.
Pecka z avokáda
Pecku z avokáda vyjmete jednoduše tak, že do ní zaseknete nůž a otočíte. Ovšem pozor na zranění. Víte, že pecka nemusí končit v koši? Můžete z ní vypěstovat hezkou pokojovou rostlinku nebo ji usušit troubě, rozmixovat a prášek pak používat do smoothie. Pecka obsahuje spoustu živin.
Stonek salátu
Stonku ze salátu se zbavíte snadno tak, že spodkem hlávky silně praštíte o desku. Stonek se uvolní a snadno jej vytáhnete.
Olej a struhadlo
Některé potraviny se rády lepí na struhadlo, což může práci znesnadňovat a zdržovat. Jedná se třeba o tvrdý sýr. Strouhat se bude lépe, když nejdříve struhadlo potřete olejem.
Snadné loupání brambor
Máte v plánu bramborový salát, ale odrazuje vás loupání slupky? To nemá rád asi nikdo. Vy si můžete práci usnadnit tím, že brambory ještě horké přemístíte do ledové vody (studená voda + led). Slupka půjde sundat doslova sama.
Otevření vína
Dostali jste chuť na víno, ale nemůžete najít vývrtku? To nevadí. Zamiřte do kumbálu s nářadím a vezměte na pomoc šroub, šroubovák a kleště – šroub do vývrtky našroubujte a pomocí kleští zatáhněte.
Nepovedl se vám chleba?
Asi jen málokomu se napoprvé povede upéci dokonalý chléb. Když se dá jíst, pak vady na kráse nejsou překážkou. Jestliže však moc k jídlu není, nesmutněte. Buď ho nakrájejte na kousky, obalte v oleji s bylinkami a opečte (krutony do polévky či salátů se vždy sejdou) nebo jej použijte na strouhanku, případně připravte rodině chlebové placky.
Nepovedené sladké pečivo
Nevyběhla vám bábovka? Buchta vypadá jako podrážka? Vánočka se nedá jíst? Rozhodně takové nepodary nevyhazujte. Můžete je použít na žemlovku nebo nepečený zákusek, kdy nepovedené pečení rozdrobíte, přidáte roztopené máslo, třeba čokoládu a další ingredience, připravíte si krém a pomocí potravinové folie smotáte do rolády a necháte v lednici ztuhnout.
Fotografie: BBCgoodfood, Theatlantic