Romantické kuchyně ve stylu Provence překvapí svou elegancí

Styl provence je oblíbený zejména pro jeho čistotu a útulnost. Provence se nachází ve Francii a jedná se o venkovský styl vybavení interiérů, používaný je především v kuchyních. Ale samozřejmě je možné si v tomto duchu zařídit celou domácnost.

Přírodní materiály, přiznaná patina, romantika, nostalgie – i tak je možné charakterizovat kuchyni zařízenou v tomto stylu. Tento styl se hodí zejména do starších renovovaných domů a na chalupy, ovšem s kapkou šikovnosti si lze slunečnou Provenci dopřát i v panelovém bytě.

Klíčová je atmosféra, kterou pomohou vykouzlit přírodní materiály, hrubší omítka, zděné detaily a dřevo. Vhodné je vybrat i ten správný nábytek, dekorace a dáte vzniknout kuchyni, která naplní vaše srdce radostí a po níž budou vzdychat i vaši sousedé.

Materiál

Pro tento styl je typická kombinace přírodních materiálů, jako je kámen a dřevo. Zvolit můžete nejen kamenné obklady, ale i neomítnuté cihly. Dalším poznávacím rysem jsou dřevěné trámy či dřevěná podlaha. Nábytek je vhodný dřevěný – rustikální, matný, patina. Neváhejte doplnit o kovové prvky. Ať už v podobě dekorací (kovové vázy, dózy, lucerny, klícky) nebo nádobí. Okna mohou zdobit rolety či závěsy a chybět by neměly utěrky a zástěra na věšácích včetně plátěného pytlíku na pečivo. Vhodné jsou i ubrusy, látkové prostírání a vysoké podsedáky na židlích.

Barvy a vzory

Zvolte jednu barvu a slaďte s ní celý interiér. K oblíbeným barvám v tomto stylu patří olivově zelená, fialová, krémové odstíny, starorůžová, ale i tyrkysová. Chybu neuděláte, když zvolíte šedý či bílý nábytek. Mezi nejčastěji používané vzory patří kytky (zejména levandule či slunečnice), ptáčci, motýli, ale i kostka nebo proužek.

Hezky na očích

Hrníčky, talířky a další nádobí neukrývejte do skřínek, nechte je hezky na očích. Pro kuchyně v provence stylu jsou typické otevřené regály, závěsné police, háčky. Mimo hrníčků na háčky můžete zavěsit i nádobí – hrnce a pánvičky. Nádobí vybírejte opatrně, žádnou velkou modernu, spíš něco v tomto stylu. Ať už jednobarevné nádobí či vzorované.

Bylinky

Rozhodně nezapomeňte na bylinky v květináčích vhodných rovněž pro tento styl. Ty si ostatně můžete i sami vyrobit. Bylinky můžete mít jak na kuchyňské lince, tak na okenním parapetu, vždy po ruce – připravené k používání. Mimo bylinek jsou skvělé i košíky na ovoce a zeleninu, třeba závěsné, ať nezabírají místo. Skvělou dekorací je i zavěšený svazek cibule a plátěné pytlíky na sušené bylinky a koření. Provence je styl, který voní domovem.

Fotografie: Decoratorist