Mnoho pracovitých a pečlivých hospodyněk řádně udržuje chod své domácnosti. Uklízí nečistoty, myjí nádobí, vysávají, utírají prach, perou, nebo žehlí. Pravidelně třeba myjí i okna, nebo dělají velký, takzvaný generální úklid bytu. Občas je ale opomíjeno jedno místo, které zasluhuje zvýšenou pozornost a péči, a to je trouba na pečení.
Pokud není tento spotřebič dostatečně a pravidelně omýván vhodnými čistícími prostředky, mohou se různé olejové částice a mastnota usazovat a pak je s jejím odstraněním mnohem více práce. Jak tedy efektivně nečistoty z trouby odstranit?
Tipy na odstranění nečistot z trouby
V první řadě myslete na to, že byste nikdy neměli používat na troubu žádné drátěnky a tvrdé kartáče. Těmito prostředky byste ji jen poškodili, například poškrabáním nalakovaných částí. Používejte na úklid trouby jemné houbičky a kartáče, případně bavlněné savé hadříky. Zde je pár tipů, jak mastnotu ze spotřebiče dostat:
- Pomocí octa: než začnete tímto způsobem troubu od mastnoty zbavovat, odstraňte z vnitřku veškeré plechy a mřížky. Roztokem z vody a octa pak omývejte mastné části spotřebiče a nechte působit. Nečistoty za nějaký čas (asi dvě hodiny) povolí a vy je budete moct setřít suchým hadříkem.
- Pomocí páry: do trouby jednoduše vložíte žáruvzdornou nádobu s vodou a necháte odpařovat. Do vody lze nakapat i pár kapek citronové šťávy a spotřebič bude rovněž i vonět. Páru nechte působit asi 40 minut a pak očistěte znečištěné plochy.
- Pomocí chemických prostředků: ty zakoupíte v jakékoliv drogerii, či speciálním obchodě s potřebami pro domácnost. S chemickými prostředky zacházejte opatrně, abyste si jimi nepotřísnili pokožku. Tato čistidla totiž bývají velice agresivní a mohou způsobit poleptání, či poškození kůže. Proto s nimi vždy pracujte v gumových pracovních rukavicích. Také je nutné tyto prostředky po nanesení a době působení zodpovědně omýt teplou vodou, aby nedocházelo k jejich škodlivému odpařování do připravovaných pokrmů v troubě!
Troubu pravidelně udržujte v čistotě
Po každém pečení troubu omývejte a čistěte, aby v ní neulívaly nečistoty, které by se mohly při dalším použití připalovat a způsobovat nepříjemný zápach. Pokud zpozorujete u svého spotřebiče tvorbu koroze, je vhodné jej omývat i roztokem z jedlé sody a peroxidu. Nejlépe se vám trouba bude čistit, když bude zrovna ještě nahřátá.
Při údržbě vaší trouby se rovněž držte pokynů dle příslušného návodu. Pokud dojde k poškození trouby a uniká z ní například kouř, nepoužívejte ji a raději zavolejte elektrikáře, v případě trouby elektrické. Pozor také u trouby plynové. U ní buďte ostražití ohledně zodpovědného vypínání. Nikdy se nesnažte svůj spotřebič opravovat sami, pakliže tomu nerozumíte. Počínejte si především bezpečně.
Fotografie: Freepik