Úspěchu v rámci pěstování jahod lze docílit mnoha způsoby. Některé z nich spočívají v použití chemických hnojiv, které mohou mít negativní dopady na životní prostředí i na naše zdraví. Vytouženého výsledku lze docílit i jinak – pomocí přírodních látek, které pro přírodu ani pro naše zdraví nepředstavují žádné nebezpečí.
Popel
Popel obsahuje velké množství minerálních látek, mezi něž patří fosfor, draslík a další prvky, jež jsou pro správný vývoj rostliny nezbytné. Kromě posílení jahodníku přispívá také k prodloužení doby plození. K jahodníku jej lze přidávat v suché podobě i po smíchání s vodou.
Pokud si vyberete duhou možnost, hrnek popela přidejte k litru horké vody o teplotě přibližně 50 °C. Směs následně důkladně promíchejte a aplikujte přímo pod jednotlivé sazenice.
Směs s droždím
Dostatek potřebných živin vašim jahodníkům dodá také obyčejné droždí. To přispívá také k posílení imunity rostliny.
K vytvoření směsi z droždí budete potřebovat následující ingredience:
- Sypké droždí – polévková lžíce
- Cukr – 2 polévkové lžíce
- Zemina – 2 hrsti
- Kyselina askorbová – 2 g
Všechny přísady smícháme dohromady. Poté je přidáme do 5 litrů vody o teplotě v rozmezí 35 až 40 °C. Vše důkladně promícháme a následně přidáme množství vody podle počtu rostlin, jejichž plození tímto chceme podpořit – 1 litr na každou rostlinu.
Kopřiva
K výrobě dalšího hnojiva budeme potřebovat pomleté listy a výhonky kopřivy. Ta dodá potřebné množství draslíku spolu s dusíkem. Díky tomu docílíme sladší chuti jahod.
Směs vytvořenou podrcením či rozemletím kopřivy dáme do kbelíku s víkem a zalijeme vodou o teplotě 50 °C – její množství se odvíjí od počtu jahodníků (1 l na jahodník). Kbelík umístíme na slunné místo a uzavřeme. Takto jej ponecháme po dobu jednoho týdnu. Každý den směs promícháme.
Hnůj
Poslední hnojivo vzniká fermentací kravské mrvy. Ta je sama o sobě plný látek vhodných ke hnojení celé řady plodin. Jeho účinky posílí právě proces fermentace. Toto hnojivo je vhodné používat ve všech fázích růstu jahod. Před použitím jej zřeďte vodou v poměru 1:1.