Okurková věž je praktická dekorace na zahradu, která zároveň nabídne bohatou sklizeň okurek

Fotografie: Depositphotos

Na své zahradě si můžete vytvořit okurkovou věž, která bude nejen hezky vypadat, ale také na ni vypěstujete okurky, které si budete moct zavařit na zimu a těšit se z jejich chuti celý rok. Chuť okurky, kterou si sami vypěstujete, nezaměníte s tou z obchodu. Ve skutečnosti se od sebe hodně liší, jakoby to byla jiná zelenina.

V posledních letech se lidé starají spíše o trávníky než zeleninové záhony

V blízkosti velkých měst se výrazně snížila plocha, na které lidé pěstují ovoce nebo zeleninu. Místo brambor najdete u domů upravené trávníky, trvalé květiny nahradily řepu nebo mrkev. Bobulovité keře vyžadují stálou pozornost, takže je lidé nahrazují méně náročnými dekoracemi a jabloně či další ovocné stromy už na zahradách také moc nenajdete. Naopak lidé pěstují borovice, vrby nebo duby.

Vášeň pro design vám ale dovolí i spojit květiny s ovocem či zeleninou. Stačí jen správně nakombinovat a poskládat si zahradu tak, aby se vzájemně všechny rostliny snesly. I v moderních zahradách se najdou byliny nebo tradiční saláty:

  • Kopr
  • Petržel
  • Celer
  • Salát
  • Křen

Křen může dokonce vykvést, ale také je krásnou dekorativní rostlinou, která je v dnešní době velmi moderní. Okurky si vypěstujete snadno a rychle, stačí si koupit semínka v obchodě, připravit jim správnou půdu a zanedlouho se můžete těšit z plodů.

Okurkovou věž si postavíme snadno, budete potřebovat speciální vybavení

Jako oplocení můžete použít železné pletivo, proutí, desky nebo kámen, to záleží čistě na vás, aby se vám věž hodila do celkového designu zahrady. Ještě si připravte geotextilii, půdu, sazenice okurek.

Fotografie: Depositphotos

Určitě na své zahradě najdete 1-3 metry čtvereční, ať se jedná o zadní část zahrady nebo o dvůr. V každém případě tato věž z okurky upoutá pozornost vašeho okolí. Jsou použity pouze stavební materiály, aby věž dobře stála a v případě potřeby se dala dobře rozebrat. Návrh byl založen na pozinkované síti. Sama se dá stočit do válců. Síť se poté připevňuje elektrickými svorkami.

Následně stěny obložíme geotextilií. V tomto případě se použila černá, která na silném slunci pomáhá okurky zahřát a rychleji odpařuje vlhkost. Přidáme půdu, utlačíme ji, a přidáme další válec většího průměru.

Fotografie: Depositphotos

Je třeba dodržet konstrukci svislou, aby se nezhroutila. Okurky postupně zasadíme, folii si upravíme tak, aby šla na jednom místě půda zalévat. Na některé rostliny přidejte tyčinky, aby rostliny rostly tak, aby se nepřekrývaly.

Rozmanitost okurek je úžasná po všech stránkách, ať se jedná o chuť, pichlavost nebo bohatost. Okurky můžete přikrýt filmem nebo plachtou.

Fotografie: Depositphotos

Rostlinky, které budou přímo pod plachtou, nebudou potřebovat zalévat, ale pokud se již dostanou na čerstvý vzduch, je dobré je hojně zalévat. Můžete si vytvořit vlastní zavlažovací systém, který zakoupíte ve specializovaných obchodech.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]