Skořápky od vajec nepatří do koše. Využít je lze nejen jako kvalitní hnojivo pro rostliny

Fotografie: Pixabay

Vyhazujete vždy skořápku od vejce do koše? Připravujete se o materiál, který by se vám v domácnosti mohl opravdu hodit. Skořápky mají prospěšné složení, které využijete na mnoho způsobů.

Zdánlivě zbytečný materiál, jenž obvykle končí v koši, si pro změnu nechte mimo. Odkládejte vymyté skořápky do krabičky, a jakmile jich několik nasbíráte, můžete si vybrat, kde se vám v domácnosti budou hodit nejvíce. Nezkazí se, a proto jich můžete nasbírat více, než se do jednoho z receptů pustíte.

Skvělé hnojivo pro rostliny

Díky vysokému obsahu minerálů lze vaječné skořápky použít jako hnojivo pro rostliny. Zlepší nejen kvalitu půdy, ale také stav rostlin. Přidání skořápek do hlíny chrání květiny před škůdci. Vaječné skořápky jsou vhodné jak k hnojení květin v květináčích, tak květin rostoucích na záhonech. Stačí je rozdrtit a nasypat do zeminy, ať už jde o rostliny venku či vevnitř.

Fotografie: Freepik

Trápí vás bolavé klouby?

Pravdou také je, že vaječné skořápky mohou pomoci lidem, kteří mají problémy s klouby. Ve vaječných skořápkách se nachází mnoho cenných složek pro klouby, včetně kyseliny hyaluronové, kolagenu a chondroitinu. Starají se o celkový stav kostí, kloubů a zmírňují bolest. Chcete-li poznat účinky na vlastní kůži, měli byste si připravit analgetickou mast na bázi vaječných skořápek.

Recept na mast

Umyté skořápky ze dvou vajec by měly být důkladně rozdrceny a vloženy do nádoby. Poté je zalijte jablečným octem, zavřete nádobu a asi na dva dny odložte na tmavé místo. Po uplynutí této doby by se skořápka měla rozpustit. Hotovou směs si namažte na klouby a opakujte postup několikrát.

Recept na léčivý nápoj

Připravte si:

  • Skořápky – 5 kusů
  • Citron
  • Koňak
  • Med

Skořápky nejprve důkladně omyjte a dejte do velké nádoby. Potom je zalijte citronovou šťávou, ve které se musí být zcela ponořené. Nádobu přikryjte látkou a nechte ji několik dní v lednici. Směs denně promíchejte. Po několika dnech rozdrťte skořápky a směs opět promíchejte. Přípravek by se měl pít denně před jídlem, stačí dvě polévkové lžíce.

Fotografie: Freepik

Čištění zašlých povrchů

Vaječné skořápky také vykazují čisticí vlastnosti. Dokonale odstraňují nečistoty z různých typů povrchů. Stačí je smíchat a poté zředit teplou vodou. Namočte do přípravku houbu a poté s ní vyčistěte špinavé místo. Účinně odstraní i tuk.

Odpuzuje šneky

Pokud vaše rostliny neb úrodu napadají hlemýždi, musíte co nejrychleji zakročit. Nasypte skořápky na trávník v místech, kde se hlemýždi vyskytují nejčastěji a nechte je na místě ležet několik hodin nebo dní. Uvidíte, že hlemýždi vaši zahradu sami rádi opustí.

Zlepší se stav vaší pokožky

Vaječné skořápky lze také použít jako pleťovou masku. Vyživují ji, regenerují a také zmatňují její vzhled. Díky tomu bude pokožka vypadat mnohem atraktivněji. Masku připravíte pomocí jednoduchého receptu.

Skořápky dvou vajec by měly být důkladně omyty a opařeny, poté rozdrceny a naneseny na obličej na dobu asi patnácti minut v kombinaci s přírodním olejem vhodným pro konkrétní typ pokožky. Maska odstraní mrtvou pokožku a vyhladí ji.

Nezapomeňte, že můžete použít také některou z hydratačních přírodních složek, jako je například avokádo. Rozmačkejte ho, přidejte do něj rozdrcené skořápky, a poté naneste na obličej.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]