Loupání vajec rychleji a snadněji: Se skořápkou si efektivně poradí i obyčejný led

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Těšíte se, jak si pochutnáte na vařeném vejci, ale ve výsledku padne dobrá polovina za oběť loupání skořápky. S tím je díky snadnému triku konec.

Loupání vařených vajec je s přehledem možné zařadit mezi testy trpělivosti. Když skořápka ne a ne jít dolů, je to prostě k vzteku. Přitom už jen malá změna v postupu udělá divy. Připravte se na velikonoční nadílku dobře loupatelnými vejci, není to nic těžkého.

Vejce a Velikonoce

Vejce patří od pradávna k symbolům života a zrození. Vždyť právě z nich se líhnou malá žlutá kuřátka, která před Velikonocemi vídáme na každém rohu. Podle webu Deník mají vejce ale mnohem více významů. Z hlediska duchovní stránky jsou symbolem znovuzrození Ježíše Krista, z hlediska magie potom lidé věřili, že posilují úrodu země. Také měla připomínat soudržnost rodiny.

Místo na lidském jídelníčku mají vejce snad odjakživa. Mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, jak říká doktor Kris Gunnars, také obsahují vejce všechny vitamíny. Nevešlo se do něj jenom céčko. Jako významný zdroj bílkovin jsou vejce oblíbená nejen coby běžná potravina, ale i mezi sportovci. Na vejcích si tedy můžete pochutnávat pravidelně – jak na míchaných, tak těch natvrdo.

Zkažená vejce lze poznat během několika vteřin. Už nikdy žádné smrduté překvapení na talíři

Pohodlné „svlékání“ vajec

To, jak vejce půjde od skořápky, je dané hodnotou pH. Ta se mění i vlivem stáří vejce. Uleželejší kousky jdou od skořápky snadněji než ty čerstvé. V obchodě nicméně tohle nepoznáte, a proto se hodí mít po ruce pár triků, jak se pojistit, abyste u loupání nenechali nervy.

Vajíčko natvrdo

  • Lžíce a led – nejdoporučovanějším způsobem podle portálu Genialne je kombinace jemného potlučení vejce lžící ještě před vařením a následného prudkého zchlazení po uvaření v misce s ledem.
  • Špendlík – na podobném principu staví i druhá metoda. Ta říká, že vejce pokojové teploty je dobré „naďoubnout“ špendlíkem v místě zakulacení. Poté stačí klasicky uvařit a je to.
  • Jedlá soda – i ta může s loupáním pomoci. Při vaření vajec jí přidejte asi půl čajové lžičky do vody a pak vařte tak, jak jste zvyklí. Skořápka by měla jít mnohem snáze oloupat.

Před samotným vařením se ale nezapomeňte přesvědčit, že nemáte mezi vejci pukavce. Čerstvost vajec spolehlivě odhalí test, který jsme vám přinesli na BydlímeÚtulně.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*