Brambory patří mezi základ českého jídelníčku, jsou nejčastější a oblíbenou přílohou, ale jen málokdo miluje škrábání brambor pro celou rodinu. Práce je to únavná, špinavá a může dojít při neobratnosti i ke zranění. Jak oloupat brambory snadno a rychle? Inspirujte se šéfkuchařem.
Jsou zdravější než rýže i těstoviny, navíc jsou historicky základem českého jídelníčku. Je řeč o bramborách, jejichž hlavní složkou v syrovém stavu je voda (ze 75 %), sacharidy (20 %) a důležité bílkoviny, obsahují celou řadu vitamínů a minerálů. Právě z těchto důvodů patří mezi nejoblíbenější přílohu, ale hrají také hlavní roli v mnoha delikatesách a bramborových pochoutkách. Brambory miluje každý, s loupáním je to horší, do toho se hned tak někomu nechce. S trikem šéfkuchaře však bude příprava brambor mnohem snazší, inspirujte se!
V hlavní roli brambory
Brambory jsou základ. To ví nejen kuchaři, ale také hospodyňky po celém světě, brambory jsou proto oblíbenou přílohou i hlavním chodem. Různé bramborové delikatesy zpestřují sváteční stoly po celém světě. Od 17. století jsou oblíbené brambory v našich končinách, nejdříve byly kuriozitou na zahradách šlechticů, posléze se rozšířily na pole v podhradí a v dnešní době každý Čech spořádá přibližně 70 kg brambor ročně.
Oškrábat nebo na loupačku?
Většina konzumentů brambory škrábe, vařené ve slupce si ale uchovávají mnohem více živin a minerálních látek, především draslíku, hořčíku nebo železa. Kromě toho brambory obsahují pro zdraví důležitý selen.
Brambory také usnadňují trávení, obsahují několikanásobně více vlákniny než banány, navíc mají pouhých 380 kJ na 100 g. Brambory byste proto měli zařadit do jídelníčku co nejčastěji, ale jak si usnadnit jejich škrábání? Nechte si poradit od šéfkuchaře, jak je snadno uvařit na loupačku.
Na loupačku a do minuty bez slupky
Brambory na loupačku si uchovávají výživné látky a minerály, ale také lépe chutnají. Navíc je jednoduše připravíte během chvilky pomocí tipu od šéfkuchaře. Budete potřebovat brambory, nůž a hrnec s vroucí vodou. V případě, že jsou brambory od hlíny a nečistot, omyjte je. Poté vezměte bramboru a dokola proveďte pomocí ostrého nože dostatečně hluboký řez, abyste viděli žlutý vnitřek. Poté vařte brambory do změknutí běžným způsobem. Po uvaření slijte horkou vodou, brambory opatrně vezměte do ruky a obě půlky slupky lehce sloupněte. Osolte a podávejte jako přílohu.