Nejkrásnější trvalky promění vaši skalku v květinový ráj. Sousedé vám budou závidět

Fotografie: Depositphotos

Skalka plná barvených květů je ozdoba každé zahrady. Jaké květy vybrat, aby nám vydržely co nejdéle a potřebovaly co nejméně péče? Dozvíte se v našem článku.

Skalka může sloužit jako perfektní dekorace Vaší zahrady, kterou Vám bude obdivovat a závidět každá návštěva. Jaké květiny je vhodné na ní vybrat? Ideální jsou trvalky, které kvetou v různých barvách a rychle rostou. Pro náš čas je také vhodné vybírat květiny, které nemají vysoké požadavky na naši péči a jsou odolné vůči nepříznivým podmínkám. Květiny, které snadno odolávají mrazu i suchu, jsou ideální volbou

Oblíbené barevné trvalky

Mezi nejčastější trvalky vyskytující se na záhoncích patří Plaménky, častěji nazývané jako floxy. Jedná se o vždyzelenou trvalku s nízko položenými a vysoce rozvětvenými výhonky. Kvete převážně v dubnu a květnu, v závislosti na barevné odrůdě. Zbarvená může být růžově, fialově nebo bíle. Po odkvětu vytvoří hustý trávník, který budí dojem koberce. Je ideálním adeptem pro výsadbu do skalních zahrad, svahů a stěn, ale lze jej také použít k pokrytí velkých ploch místo trávníku. Má ráda slunné stanoviště a nepotřebuje žádnou speciální péči.

Fotografie: Unsplash

Okouzlují trvalkou ideální pro umístění na skalku je Tařice skalní. Jedná se o květinu s intenzivně žlutými květy, která kvete od dubna do května. Vyžaduje slunné místo a písčitou půdu. Nevyžaduje ale časté zalévání, její údržba je proto velmi jednoduchá. Velmi dobře snáší sucho a nedělá jí problém ani mráz. Velice hezky působí v prostorech mezi kameny, ale i na stěnách. Po odkvětu se změní v ozdobné listy, které vydrží až do podzimu.

Křiklavá fialová nebo naopak klidná bílá

Pokud mezi naše oblíbené barvy patří fialová, ideální květinou pro nás bude Tařička. Jedná se o stálezelenou trvalku, která dorůstá do výšky 10 cm. Kvete v období od dubna do května, některé odrůdy dokonce po celé léto, ale ve slabším květenství než je tomu na jaře. Ideálně se hodí na převislá místa. Rostlina se pěstuje velmi snadno, nemá žádné specifické požadavky. Má ráda slunné místo a mírně vlhkou půdu.

Fotografie: Unsplash

V případě, že si nelibujeme v barevném provedení a chtěli bychom se raději držet při zemi, je ideální volbou Iberka vždyzelená, která kvete bíle. Jedná se o trvalku, které vytváří nízký keřík s překrývajícími se výhonky jednotlivých květů. Kvete v období od dubna do června. Preferuje půdu, která je písčitá a dobře odvodněná. Ideálním místem pro její umístění je místo slunné. Velmi dobře odolává mrazu a nevyžaduje zvláštní péči. Pokud ji ale budeme prostřihávat, můžeme se jejích květů dočkat i v období podzimu.

Zdroj: Gardeningknowhow

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]