Barva v interiéru dokáže významně ovlivnit psychiku. Oblíbený odstín hodně prozradí

Fotografie: Freepik

Barva je více než vizuální zážitek. Je to také psychologický prvek, který může ovlivnit naši náladu a emoce. Reakce na barvu mohou být subjektivní, ale obecně určité typy barev vyvolávají konkrétní reakce. 

Teplé barvy, jako je červená, žlutá a oranžová, mohou vyvolat pocity tepla nebo agresivity, zatímco chladné barvy, jako je zelená a modrá, mohou být uklidňující nebo depresivní.

Modrá

Modrá je uklidňující a chladná. Patří k nejoblíbenějším barvám, protože symbolizuje oblohu a nebe. Ti, kteří mají rádi modrou, jsou důvěryhodní, loajální, přátelští a silní.

Fotografie: Freepik

Žlutá

Žlutá představuje štěstí, optimismus, inspiraci a léto. Ti, kteří mají rádi žlutou, přitahují to, co je nové a moderní. Světle žlutá dodává prostoru pozitivní vibrace a navozuje příjemný pocit klidu a pohody.

Fialová

Fialová stimuluje představivost. Je to barva peněz, luxusu a bohatství. Ti, kteří mají rádi fialovou, bývají kreativní, moudří a romantičtí. Pokud chcete mít tuto barvu doma, je lepší zvolit jemnější lila odstín, který nepůsobí tolik agresivně a depresivně jako klasická sytá fialová.

Červená

Červená je barva sebevědomí, vzrušení a energie, je psychologicky nejvíce stimulující barvou. Ti, kteří mají rádi červenou barvu, bývají vášniví, energičtí a odvážní. Nehodí se jako barva do interiéru, protože působí příliš rušivě, ale je to skvělá barva na drobné doplňky do domácnosti.

Fotografie: Freepik

Zelená

Zelená je barva přírody. Klidnou a uvolňující zelenou vnímáme jako radostnou, harmonickou a energií nabitou barvu. O těch, kteří mají rádi zelenou, se říká, že jsou vyrovnaní, stabilní a vytrvalí.

Růžová

Růžová je daleko jemnější než červená, a proto je ve srovná s ní klidnější a může snadno fungovat i jako barva do interiéru. Ti, kteří mají rádi růžovou barvu, jsou vnímáni jako nevinní a romantičtí.

Hnědá

Hnědá barva představuje Zemi, bezpečnost a spokojenost. Ti, kteří mají rádi hnědou, mají sklon milovat přírodu, jednoduchost a pohodlí.

Zdroj: True Value Paint

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]