Grilování patří mezi jednu z nejoblíbenějších metod vaření a to hlavně v letním období. Není nijak složitá, zvládne ji téměř každý. I tak je ale dobré dodržovat pár jednoduchých zásad.
Metoda grilování je vhodná pro téměř všechny druhy pokrmů. Jednoduše si tak připravíme maso, zeleninu, ale dokonce i ovoce nebo pečivo. Často se ale i během této metody dopouštíme chyb. Jsou sice drobné a snadno přehlédnutelné, pokud se na ně ale zaměříme, ušetříme si spoustu času a připravovaný pokrm může být ve finále mnohem lahodnější.
Nesprávně zvolená technika
Ač se to může zdát neobvyklé, existuje více možností grilování. Základním rozhodnutím je třeba to, na jakém typu grilu budeme pokrm připravovat. Na výběr totiž máme z grilu na uhlí, pelety, plynového nebo elektrického. Mezi nejčastěji volený typ patří gril na dřevěné uhlí, který je mnohem praktičtější, než například gril na plyn. Abychom dosáhli dokonalé chuti připravovaného jídla, musíme vědět jak správně regulovat teplotu. Také je zapotřebí vyhnout se příliš častému nakukování pod pokličku.
Je to totiž nejčastější chyba, které se dopouštíme. Máme totiž tendenci neustále kontrolovat jídlo, které připravujeme. To mu ale paradoxně nejvíce škodí. Pokaždé, když víko otevřeme, potřebné teplo na přípravu nám uniká ven. Často tuto skutečnost nezohledníme při vyndavání masa z grilu, takže se nám stane, že i přesto, že na grilu bylo dostatečně dlouhou dobu, stále není hotové. Výborným pomocníkem je v tomto případě potravinářský teploměr.
Nevhodná manipulace nebo kombinace
Často máme také tendenci maso neustále převracet. I to je velkou chybou. Každý kus masa potřebuje nějakou dobu na to, aby se dostatečně prohřál. Jakmile jej obrátíme nebo přesuneme, dosavadní práci jsme tím ukončili a celý proces začíná odznovu. Maso nejen nebude správně šťavnaté, ve finále se nám může stát, že nebude ani dostatečně propečené. Při přípravě zeleninových pokrmů zase mylně předpokládáme, že se všechny druhy připravují stejně dlouhou dobu.
Nepatrnou chybou, která se ale na konečném výsledku odrazí, je nesprávná kombinace zvoleného jídla a pití. Vzhledem k vysokým letním teplotám velmi často ke grilovanému masu podáváme vychlazené bílé víno. Není tomu tak. Ke grilovanému masu se totiž nejvíce hodí kvalitní víno červené. Dodá masu tu potřebnou chuť a šťávu. Nezapomeňte před začátkem grilování otřít grilovací rošt olivovým olejem. Usnadníte si tak následný úklid. Gril se také doporučuje čistit ve chvíli, kdy je ještě horký. Je to totiž mnohem snazší.
Zdroj: RealSimple