Banán je v dnešní době již běžnou potravinou, která se v naší domácnosti vyskytuje. Slupky ale nejsou jen odpadem, můžeme je i prakticky využít.
Banán je exotickým druhem ovoce, pro které je typický protáhlý tvar a žlutá barva. Jejich vůně a chuť je výrazně ovlivněna teplotou, ve které dochází k jejich zrání. Banány, na které běžně narazíme v obchodě, totiž dozrávají během cesty k nám, nikoliv přímo na stromě, kde rostou. Banány bychom neměli skladovat v lednici, protože tím negativním způsobem ovlivníme nejen jejich kvalitu, ale i chuť. Postupným zráním dochází ke změně tvaru banánu, získává svůj typický zahnutý vzhled.
Unikátní výživa pro naše květy
Po konzumaci banánu bychom se neměli uchylovat k tomu, že jeho slupku vyhodíme. Může nám totiž posloužit jako výborný zdroj vitamínů pro další naše rostliny, a to nejen zahradní, ale i pokojové. Jednoduše je stačí nakrájet na kousky o velikosti 2 centimetry a položit do květináče předtím, než do něj umístíme jednotlivé rostliny. Musíme je ale umístit dostatečně hluboko, ideálně blízko ke dnu samotného květináče, aby nám nebránili růstu kořenů našich rostlin. Díky tomu, že slupku nařežeme na menší kousky, zahájíme proces jejího rozkladu. A během něj se budou ze slupky uvolňovat potřebné živiny, minerály a vitamíny přímo do půdy.
Banánovou slupku ale můžeme umístit také do kompostu. Díky tomu dojde k jeho obohacení a vzniklé hnojivo bude mnohem výživově hodnotnější. Můžeme ji ale využít i jako samostatné hnojivo. Jednoduše ji nakrájíme na malé kousky, umístíme na plech a necháme vysušit. Následně suchou kůru rozemeleme na jemný prášek a tím posypeme zem v blízkosti rostliny. Můžeme si ale vzniklý prášek rozmíchat ve vodě a vytvořit tak speciální a na živiny bohatý postřik na naše květy.
Uvařit si můžeme ale i vlastní, domácí ocet
Banánové slupky také slouží k tvorbě domácího octu, který ale není vhodný k lidské spotřebě. Výborným pomocníkem nám ale bude při pěstování rostlin, které vyžadují kyselou půdu. Takovouto rostlinou jsou například borůvky. K výrobě tohoto produktu je zapotřebí, aby slupky prošly procesem fermentace. K tomu dochází, pokud je umístíme do vody a necháme je zde bez povšimnutí po dobu 6 týdnů. Následně si jednoduše přelijeme vzniklou vodu do rozprašovače a můžeme ji používat na podporu růstu našich květin.
Banánové slupky můžeme nechat namáčet ve vodě i po dobu 2 dnů, získáme tím speciální roztok, který bude sloužit na zalévání květin. Živiny, které do vody banánové slupky uvolní, totiž budou podporovat sílu a růst našich květin.
Banánová slupka nám může pomoci také s bělením zubů, leštěním bot nebo léčbě modřin. Pokud ji budeme pravidelně přikládat na bradavici, během 2 týdnů dojde k jejímu vyléčení. Pomoci nám může ale také v boji s nepříjemným a nevzhledným akné.
Zdroj: Prevention