V hlavní roli bílý ocet. Připravte si super účinný domácí prostředek pro obnovu lesku jakéhokoliv povrchu podlahy

Fotografie: Depositphotos

Podlahy dostávají v domácnosti nejvíce zabrat. Chodíme přes ně sem a tam a ulpívá na nich spousta nečistot. Pomocí bílého octa však můžete získat zářivě čistý povrch.

Dokonale čistou domácnost nikdy nezískáte, pokud perfektně neumyjete podlahy. Ať už se jedná o linoleum, parkety, mramor nebo dlažbu, všechny druhy mohou zářit čistotou bez použití chemie, aniž by se porušily. Důležité je však vědět, jaké čisticí prostředky na jednotlivé podlahy použít, abyste získali kýžený výsledek, a sice lesklé podlahy beze šmouh a bez použití drahých produktů, které škodí nejen vaší peněžence, ale i přírodě.

Ekologický čistič pro obnovu lesku

Pro domácí ekologický čisticí prostředek na podlahy budete potřebovat následující položky:

  • ¼ šálku bílého octa,
  • 6 PL citrónové šťávy,
  • 5 kapek esenciálního levandulového oleje.

V misce smíchejte bílý ocet, citrónovou šťávu a esenciální olej z levandule a vše nalijte do kbelíku s horkou vodou. Bílý ocet má antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají dezinfikovat povrch a odmašťovat a uvolňovat nečistoty. Je také užitečný pro odstranění nepříjemného zápachu. Citrón je zase účinným bělicím prostředkem, takže je ideální zbraní proti skvrnám. Esenciální olej místnost provoní. Jedná se o čisticí prostředek vhodný pro všechny typy podlah.

Jaké prostředky použít na linoleum

Linoleum je velice pružná a ekologická podlahová krytina složené z mnoha přírodních produktů, jako je například lněný olej nebo korek. Proto je čištění této podlahy velice snadné, stačí použít mýdlovou vodu, třeba z marseillského mýdla. Ovšem pro hloubkové čištění se doporučuje bílý ocet s horkou vodou.

Fotografie: Freepik

Jak na úklid parket

Na čištění parket by se neměl používat čistý ocet. Vždy je potřeba ho naředit větším množstvím horké vody. Ponořte mop do roztoku, pořádně ho vyždímejte a vytřete podlahu. Po dokončení parkety dobře vysušte utěrkou z mikrovlákna, aby se nepoškodily. Roztok by neměl příliš dlouho ulpívat na podlaze. Také se vyhněte čištění parket tvrdými kartáči, aby se nepoškrábaly. Místo nich používejte utěrky z mikrovlákna.

Na dlaždice platí černé mýdlo

Dlaždice se špiní rychleji než jiné podlahové krytiny, zvláště jsou-li bílé. Nalijte půl sklenice bílého octa do kbelíku s horou vodou, vyčistěte dlaždice a ještě jednou je omyjte čistou vodou. Opět vše pečlivě vysušte. Pokud je podlaha silně špinavá, můžete přidat černé mýdlo. Skvěle odstraňuje nečistoty a je vhodné na všechny podlahové krytiny.

Zdroj: Goodhousekeeping

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]