Bazalková semínka jsou novým kandidátem na trůn za chia semínka. Už jste o nich slyšeli? Pokud ne, dovolte, ať vás s nimi seznámíme, a také s jejich skvělými vlastnostmi. Bazalková semínka jsou velmi podobná chia semínkům, jak svým vzhledem, tak pestrým využitím. Nicméně určité rozdíly mezi nimi jsou.
Zatímco chia semínka lze konzumovat bez předchozí přípravy, bazalková semínka je vhodné předem namočit do tekutiny, minimálně na 15 minut. Namočením se budou nejen lépe jíst/kousat/žvýkat, ale rovněž se uvolní zažívací enzymy a antioxidanty obsažené v nich. Ideální je nechat semínka namočená několik hodin. To je tedy rozdíl mezi chia a bazalkovými semínky. Chia se mohou jíst suchá i namočená.
Vzhled bazalkového semínka
Na první pohled se může zdát, že mezi těmito semínky (chia a bazalkové) není velký rozdíl. Ale při bližším prozkoumání vám rozdíl bude patrný. Semínka bazalky mají trochu jiný tvar než chia semínka a pouze černou barvu, zatímco chia semínka mohou mít několik barev a odstínů – hnědé, černé, šedé, bílé.
Bazalkové semínko a zdraví
Obě zmiňované semínka jsou pro zdraví přínosem. Chia obsahují především antioxidanty, vápník, vlákninu, bílkoviny a spoustu důležitých minerálů. Bazalková semínka obsahují zase hodně železa, což přispívá ke zlepšení kvality krve. Semínka bazalky jsou výtečná pro žaludek a pomáhají proti nadýmání, zácpě a žaludečním křečím. Celkově podporují dobré trávení.
Kdy semínka bazalky využít?
- Při chřipce, nachlazení a horečce – usnadňují vykašlávání
- Podporují lepší stav kůže – zpomalují stárnutí pokožky
- Výtečné jsou také pro vitalitu vlasů
- Zmírňují pálení žáhy
- Podporují hubnutí
- Udržují zdravou hladinu cukru v krvi
- Podporují produkci kolagenu
Jak semínka využít v kuchyni?
Můžete je přidat do smoothie, jogurtů, oblíbeného mléka, pudinku, kaší, dezertů, veganských sýrů. Před použitím semínka namočte do filtrované vody, tu pak můžete vypít.
Obrázky: dietitianpriyanka, cz.123rf