Ušetřete místo v kuchyni díky tipům, které používají i zkušené kuchařky

Fotografie: Freepik

Říká se, že kuchyně je středobodem celého domu, jeho srdcem i duší. Není se čemu divit, právě v rámci tohoto místa se odehrává skutečná alchymie plná různých vůní, barev a chutí, která udržuje rodinu pohromadě a přispívá k domácí atmosféře.

Pohodlí i elegance

Vzhledem k množství úkonů, jež se v kuchyni denně odehrávají, bývá udržení pořádku v oblasti kuchyně o to větší výzvou. Aby bylo při vaření či pečení dosaženo co největší efektivity a pohodlí, je důležité mít vše potřebné po ruce.

Těchto požadavků si jsou bytoví designéři plně vědomi – za tímto účelem přizpůsobují kuchyňský nábytek, aby byl elegantní a praktický zároveň. Ani to však nemusí za všech okolností stačit.

Naštěstí existují možnosti, pomocí kterých lze efektivního uskladnění dosáhnout bez nutnosti složitého přestavování nábytku. Nejedná se přitom o žádnou novinku – takto uskladňovaly potraviny již naše prababičky.

Závěsný systém

Tento způsob je efektivní díky své dostupnosti i úspoře místa. Je možné jej zakoupit či vyrobit doma. Existuje celá řada možností – systém může být jednoduchý či mít více úrovní. Důležité je, aby byl zajištěn dostatečný průchod vzduchu.

Plusovým bodem je snadná údržba – právě ta je nutná pro zachování celkové čistoty a zdravotní nezávadnosti. Z tohoto důvodu je vhodným materiálem nerez.

V neposlední řadě je třeba myslet na požadavky a přání těch, kteří v dané kuchyni vaří nejčastěji – přístup k takto uskladněným pomůckám či potravinám by měl být co nejsnadnější.

Šuplíky a boxy

Pokud vaše kuchyň nabízí více prostoru, můžete využít boxy odpovídající velikosti. Ty lze umístit různými způsoby – naskládat do volných šuplíků či polic komody.

Dojde tak k vytvoření miniaturní spíže, která může celý prostor doplňovat účelově i z hlediska designu. Tímto způsobem může být uložena zelenina, ovoce či trvanlivé položky. Vhodné je rozdělení jednotlivých oddílů, aby bylo patrné, kde se který typ potravin nachází.

Víceúrovňové police

Zejména v případě obilovin, mouky a dalších sypkých potravin je efektivní využít průhledných nádob – nejčastěji sklenic či plastových krabiček. Pro jejích uskladnění se často využívají vícestupňové police. Díky nim je možné mít všechny tyto položky přehledně uložené na jediném místě.

Sklenice i plastové nádoby prostoru dodají na útulnosti. Pro dosažení větší přehlednosti a jistoty si je můžete popsat – přímo i s pomocí cedulek.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]