Vejce jsou bohatá na bílkoviny a používají se do spousty jídel, nebo se připravují i samotné. Avšak u vařených vajec si můžete všimnout zeleného okraje kolem žloutku. Zjistěte, proč tomu tak je.
Spousta z nás má rádo vejce na hniličko, vařená nebo jako volská oka. Obsahují velké množství bílkovin a vitamínů, které tělu dodávají energii a potřebné látky. U vařených vajec si však lze všimnout tmavě zeleného prstence kolem žloutku. Dobrou zprávou je, že se tomuto jevu můžete snadno vyhnout, avšak pokud se vám toto stane, je to z velké části způsobeno vaší chybou při jejich vaření. Při špatném postupu vaření je naprosto normální, že se tento prstenec objeví, avšak není nijak závadný.
Jak a proč se prstenec tvoří?
Pokud jste uvařili vejce a při jeho rozkrojení si všimnete právě tohoto prstence, je už pozdě, protože to napravit nejde. Aby zelený prstenec nevznikl, musíte se zaměřit na správné vaření vajíček. Tento kruh u žloutku je důsledkem toho, že jste vejce vařili příliš dlouho. Stejně tak jako převařené jídlo vypadá poněkud divně, vejce vám své převaření dává najevo právě takto. Proto je postup jeho vaření tak důležitý.
Konkrétně tento tmavý kroužek zdůrazňuje tvorbu sulfidu železa. To znamená, že vaječný žloutek začne reagovat společně se sirovodíkem, jenž se tvoří při převaření z bílku. Na tomto prstenci ovšem není nic závadné, je to neškodné, vejce i se žloutkem můžete pokojně zkonzumovat. Poznáte to pouze na chuti, protože ta se od dobře uvařeného vejce dost liší.
Jak se tomuto vyhnout?
Nejideálnějším a jediným řešením, jak se takovému kruhu vyhnout, je uvařit vajíčka správně. Je třeba dbát především na přiměřenou dobu vaření, a prstenec se vám tak vůbec nevytvoří. Je však pravdou, že existuje více metod, jak vejce správně uvařit, nejlépe se ale osvědčil následující způsob. Díky tomu se vyhnete převaření, a vejce tak budou nejen lépe vypadat, ale budou také chutnější.
Abyste vejce správně a dobře uvařili, připravte si dostatečně velkou nádobu nebo hrnec s vodou, aby se vejce ponořila celá. Na sporáku je přiveďte k varu a po chvíli sporák vypněte a vejce zakryjte poklicí. Nechte je 15 minut uležet ve vroucí vodě a poté je zalijte studenou vodou, abyste zabránili jejich převaření. Vejce už pak jen vyjměte, nechte vychladnout a máte hotovo.
Zdroj: HuffPost