7 věcí, které byste nikdy neměli skladovat v garáži

Garáž, která by měla sloužit svému účelu, většinou platí ještě i za úložiště různého harampádí, jako jsou hračky, obnošené oděvy, vybavení na kempování, zahradní náčiní a další. Možná by stálo za to přehodnotit situaci a zamyslet se nad tím, zda neuložit některé věci jinam. Proč?

Protože je obtížné regulovat vlhkost a teplotu v garáži po celý rok, což může znamenat poškození některých uložených věcí. Zde je souhrn věcí, které byste v ideálním případě neměli nechávat v garáži.

Malování

Zbyla vám barva po malování, tak šup s ní do garáže? Je potřeba si uvědomit, že v létě může být v garáži příliš horko a naopak během zimy zase chladno. Teplotní výkyvy nedělají barvě moc dobře. Mohlo by se lehce stát, že až budete chtít barvu použít, nebude již k ničemu. Barva by měla být skladována v chladném, temném a suchém prostředí.

Dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek je křehký a bývá ovlivňován jak vlhkostí, tak teplotními změnami. Uskladnění nábytku v garáži může skončit tím, že popraská a bude mít vady na kráse. Buď nábytek prodejte, darujte anebo uskladněte ve vhodném prostředí.

Potraviny

Nezřídka se stává, že lidé uskladňují v garáži ovoce, zeleninu, kompoty, konzervy. Ani jim kolísavé teploty nesvědčí a mohou se začít kazit. Mimo jiné jsou v garáži různé výpary (toxiny a chemikálie), které ovoce a zelenina může absorbovat.

Knihy

Dělali jste doma pořádek a vyřadili jste spoustu knih? Tak je rozdejte, prodejte anebo opět vyberte příhodnější místo. V garáži knihám nesvědčí vlhkost a papírová vlákna na to zareagují. Usadit se v nich může i plíseň.

Elektronika

Staré televizory, DVD přehrávače, počítače a jiná elektronika do garáže zkrátka rovněž nepatří. Mohou být poškozeny vlhkostí i teplotními výkyvy. Elektronika je náchylná na poškození kondenzací, protože vlhkost se může dostat do obvodů.

Chladničky

Chladnička udržovaná v neregulovatelné teplotě v garáži spotřebuje víc energie. Stává se totiž, že lidé mívají v garáži lednici, kterou používají na chlazení potravin, které se do lednice v kuchyni nevejdou. Nehledě na to, že rovněž hrozí poškození vlivem prostředí. Navíc potraviny (i když v lednici) a garáž, to není dobrý nápad. Kvůli chemikáliím a toxinům.

Pračky

Koupili jste novou pračku, ale je vám líto starou, leč funkční vyhodit? Plánujete, že ji v létě odvezete na chalupu? Aby v létě ještě fungovala! Opět hrozí to, že dojde k jejímu poškození vlivem vlhkosti. Také se může dojít ke vzniku rzi nebo plísní. Jestliže vám nic jiného nezbude, pračku před uskladněním vysušte, přikryjte něčím prodyšným a pravidelně větrejte.

Obrázek: pixabay