Jsou lahodná a jedí je lidé po celém světě. Slepičí vejce jsou totiž obrovskou zásobárnou živin, jsou bohatá na proteiny a také aminokyseliny. Je ale třeba umět je vybrat.
Ačkoli je tato základní potravina zdravotně velmi prospěšná a dá se říct i supervýživná, je třeba mít se také na pozoru. Respektive umět posoudit, která vejce jsou ještě poživatelná a kterých je nutné se ihned zbavit. Naštěstí existuje hodně faktorů, jež nám stav konkrétního vejce poměrně snadno sdělí. Jde například o barvu, kód výroby nebo to, jak vejce plave či neplave ve vodě. Tady je několik způsobů, jak jeho kvalitu a čerstvost otestovat.
Volte vždycky správnou barvu
Nemnoho lidí si je vědomo souvislosti mezi kvalitou vejce a jeho barvou. Když ho rozklepáváte, je zcela zásadní věnovat právě tomuto pozornost. Pokud je například nažloutlé, znamená to, že slepice byly krmeny levnou potravou. Tmavě oranžová je naopak známkou značící tu nejlepší kvalitu. Tuto barvu proto volte pro omelety s nejvyšší výživnou hodnotou. Nemyslete si ale, že je to celé takto jednoduché. Dalším ukazatelem je totiž kód na balení.
Co znamenají čísla na platu vajec?
První věc je, že kódy na obalu a skořápce nelze ztotožňovat, každý poskytuje zcela jinou informaci. Zkratka CZ na obalu sděluje, že vejce u nás byla tříděna a balena. Původ vejce je však uveden přímo na něm. Tento rozdíl by správně mělo sdělit i přímo balení, obvykle na vnitřní straně víčka. Razítko přímo na vejci prozrazuje také podmínky chovu nosnic – 1 je volný výběh, 2 halový chov, 3 klecový, 0 odpovídá BIO zemědělství.
Jak poznám, že je vejce opravdu dobré?
Pokud jste se náhodou nebo cíleně zbavili obalu, nezoufejte. Hodně lidí má v lednici několik stálých plat, do kterých koupená vejce přeskládají. Existuje ovšem jednoduchý trik, jak ozkoušet čerstvost každého vejce. Potřebujete jen lžičku soli a nádobu, stačí vám jakákoli sklenice. Nalijte do ní vodu, přidejte do ní sůl, chvíli počkejte na rozpuštění a pak dovnitř vložte testované vejce. Buď zůstane na dně, bude plavat, nebo zůstane uprostřed.
V případě, že kousek bez problémů klesne na dno, není třeba se ničeho obávat a můžete ho zpracovat jakýmkoli způsobem. Nemusíte přitom spěchat. Jestli zůstane někde uprostřed, ale neplave na hladině, je potřeba ho zpracovat velmi rychle. Naopak vejce, které se udrží na hladině, je poškozené a jeho konzumace vám může způsobit zdravotní potíže. S klidem v duši ho proto můžete vyhodit.
Pomáhají s hubnutím i pamětí
Vejce jsou velmi bohatá na proteiny a další živiny. Nasytí vás proto více a mnohem delší dobu nemusíte jíst nic dalšího. Právě z toho důvodu pomáhají hubnout, protože se díky nim vyhnete potřebě neustále něco jíst. S pamětí by si je asi spojil málokdo, souvislost však existuje. Proteiny obsahují acetylcholin, chemickou spojku paměti. Vejce se tak podílí na produkci signálních molekul v našem mozku.
Vejce jsou přítelem svalů
Česká vzpěračka Pavla Kladivová ukazovala v dokumentu Kmeny několik plat od vajec a podotkla k nim, že to je týdenní spotřeba. Jediné vejce totiž obsahuje více než 6 gramů proteinu a také důležité aminokyseliny. Chcete-li tedy nabrat svalovou hmotu a dostat se do pořádné kondice, vejce jsou vaše dlouhodobá zbraň.
Zdroj: Recettesplat