Kypřící prášek do pečiva ve vodě, kde se vaří vejce, usnadní loupání skořápky. Vodu totiž odkyselí

Fotografie: Rainer Zenz / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Vejce jsou základní součástí našeho jídelníčku a také složkou mnoha receptů. Míchaná, jako omeleta, naměkko, natvrdo – stačí si jen vybrat. Vaření si bez nich asi nelze představit.

Ta vařená natvrdo si tak rozumí se spoustou věcí, že není nic jednoduššího. Ukazuje se ale, že existuje trik, jak vylepšit i toto relativně jednoduché jídlo. Doufáme, že tento snadný postup vám v budoucnu usnadní život. Možná jste si totiž všimli, že některá vejce se uvaří snadněji, zatímco jiná jsou odolnější. A to i v případě, že všechna pochází se stejného kartonu. Některá pak nejsou jen snadná na oloupání a nejlépe se vaří při stáří 7–10 dní.

Loupání vařených vajec

Také vás frustruje, jak těžko a dlouho se vařená vejce loupou? Zkuste do vody, ve které je vaříte, přidat čajovou lžičku jedlé sody. Voda bude potom více alkalická (což je opak kyselosti) a vajíčka oloupete mnohem snadněji.

Určení stáří vajec

U vajíček na první pohled nepoznáte, jak jsou stará. Existuje ale jednoduchý trik. Vezměte sklenici s vodou, přidejte špetku soli a vejce do ní ponořte. Jestli se potopí na dno, pak je čerstvé. Pokud na dně stojí, je ideální na vaření. Jakmile zůstane plavat na hladině nebo někde na půl cesty, raději se ho zbavte. V čem to vězí? Během životního cyklu vejce se uvnitř tvoří bublinka vzduchu. Čím starší vejce, tím větší vzduchová bublina, jež brání plnému potopení.

Bílá hmota ve vodě

Také vám vejce ve vodě obvykle popraskají a vznikne tam podivná bílá hmota? Zkuste do vody přidat trochu soli, díky tomu dojde k rychlejší koagulaci proteinů. Když pak vejce praskne, vyleze z něj méně proteinu, než se prasklina zacelí.

vajíčka natvrdo
Fotografie: Pixabay

Vejce přímo z lednice

Pokud vyndáte vejce přímo z lednice, jsou kvůli svému chladu náchylnější k prasknutí ve vroucí vodě. Abyste tomuto nešvaru předešli, dejte je do vody předtím, než je dáte na sporák. Budou se pak plynule zahřívat společně s ní.

Máte nejradši ta natvrdo?

Máte nejraději vejce natvrdo? Nechte je stát několik minut ve studené vodě a nebudete mít vůbec žádný problém s jejich loupáním. Do vody z vaření můžete také přidat pár kostek ledu, a ochladit ji tak mnohem rychleji.

Zdroj: Viralife

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]