Chytré využití skořápek od vajec. Od teď je již nebudete nikdy vyhazovat

Fotografie: Freepik

Skořápky od vajíček považuje většina z nás za neužitečný odpad. Není to ale tak. Ve skutečnosti se vám může skutečně vyplatit schovávat je – využijete je na celou řadu způsobů.

Vaječné skořápky totiž obsahují mnoho vápníku, ale i další užitečné látky, jako je jód, železo, zinek, mangan nebo fosfor. Díky tomu najdou ve vaší domácnosti spoustu praktických využití.

Fotografie: Freepik

Využijte skořápky jako hnojivo

Chcete-li mít dokonalou úrodu nebo toužíte po rozkvetlém balkonu, není nic snazšího než do zeminy přidat pár rozdrcených skořápek. Vaječné skořápky jsou totiž skvělým zdrojem vápníku, který rostliny potřebují. Nezapomeňte skořápky dobře promíchat se zeminou, ideálně je můžete rozdrtit a nasypat dolů ke kořenům rostlin.

Čistější a bělejší prádlo

Skořápky mají porézní povrch. To jim umožňuje velmi efektivně pohlcovat špínu i skvrny z oblečení. Aby bylo vaše prádlo zářivě bílé, nadrťte hrst skořápek a vložte je látkového pytlíku, který pevně sešijte nebo jinak upevněte, aby se skořápky nedostaly do bubnu pračky – mohly by ji poškodit. Pytlík poté dejte prát společně s prádlem. Jakmile horká voda uvolní špínu, skořápky ji absorbují do sebe – vaše prádlo tak zůstane nádherně svěží a bílé.

Fotografie: Freepik

Maska na rozšířené póry

Vaječné skořápky si nejprve rozdrťte v mixéru. Vznikne vám jemný skořápkový prášek, který snadno využijete pro domácí zkrášlování pleti. Tento prášek smíchejte s rozšlehanými bílky nebo klidně i jen s obyčejnou vodou a vypracujte jemnou masku. Poté ji naneste na pleť a nechte asi 15 minut působit. Minerály, které skořápky obsahují, pomáhají pleti dodat všechny potřebné živiny, zpomalují tvorbu nadbytečného mazu a pokožku zvláční.

Dokonale čisté nádobí

Usazená špína na nádobí umí pěkně potrápit. Pokud ji chcete šetrně, a přesto účinně odstranit, zapojte do mycího procesu i vaječné skořápky. S pomocí nich a vhodné houbičky odstraníte i zaschlou špínu. Přitom se není třeba obávat, že byste křehké nádobí poškodili.

Zdroj: TasteOfHome

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]