Šikovný trik pro krájení cibule vám pomůže eliminovat slzení očí. Tato zelenina je v kuchyni naprostý základ, bez ní by bylo mnoho jídel bez chuti.
Cibule je nezbytnou surovinou v kuchyni, skvěle se hodí k dochucení mnoha pokrmů. Často se uchovává na tmavém a suchém místě, nejčastěji ve spíži, a proto by pravděpodobně nikoho nenapadlo dát ji do mrazáku. Vložení cibule na tak chladné místo má spoustu výhod, které mnoho kuchařů jistě ocení. Ať už ji tam vložíte celou, nebo jen její zbytek, určitě se vám tento trik vyplatí vyzkoušet.
Zabraňuje slzení očí
Než se pustíte do vaření, vložte cibuli do mrazáku. Důvod vás možná překvapí, avšak jistě vám usnadní každodenní vaření. Jakmile tuto techniku vyzkoušíte, už se bez ní neobejdete. Perfektní výhodou tohoto triku je, že můžete krájet cibuli i bez slz a červených očí. „Zmražená“ cibule skutečně snižuje slzení během krájení a zabraňuje podráždění očí. Syrovou cibuli stačí dát na 15 minut do mrazáku, než ji začnete loupat a zbavovat slupek.
Cibule patří k rostlinám, které do sebe snadno ukládají síru obsaženou v půdě. Ta se hromadí ve formě molekul v oblasti zvané vakuola. Děje se to také kvůli sirným složkám, jež dodávají cibuli zvláštní vůni a chuť. Takže když krájíte cibuli, tyto složky se smíchají s enzymem zvaným alliináza. To způsobí chemickou reakci, při níž se uvolní plyn ve formě kyseliny sírové, která dráždí oči. Aby se oči chránily, vytvářejí obranný mechanismus proléváním reflexních slz.
Zamrazení šetří čas a nervy
Kromě prevence slzení očí se zmrazení cibule v kuchyni osvědčilo i jinými výhodami. Před zmrazením je vhodné cibuli blanšírovat ponořením do vroucí neosolené vody na 2 minuty. Tím oddálíte její degradaci a zabráníte šíření cibulového zápachu v mrazáku. Nechte ji vychladnout, poté ji osušte čistou utěrkou a vložte do mrazicích sáčků. Cibuli je také možné nakrájet den předem, abyste ji mohli druhý den uvařit. Je to velmi praktické, když neradi trávíte hodiny v kuchyni.
Stačí oloupat a nakrájet cibuli dle svých preferencí. Poté ji vložte do mrazicích sáčků nebo krabic. Existují také boxy omezující šíření pachů v mrazáku. Tato příprava vám pomůže pokaždé získat jen takové množství cibule, jež potřebujete k vaření daného pokrmu. Pro správné skladování je nezbytné provést několik výše uvedených kroků, tedy cibuli předem oloupat a nakrájet. Umístěním do mrazáku zabráníte jejímu změknutí či plesnivění, ale zároveň zachováte její správnou chuť.
Zdroj: Recettesplat