Vědci odhalili, že ztráta domácího mazlíčka může být stejně těžká, jako ztráta milovaného člověka

Máte-li domácího mazlíčka, pak jste si patrně vědomi toho, jak silnou citovou vazbu společně vytváříte. Ať už se jedná o psa nebo kočku, studie potvrzují, že ztráta zvířete vytváří stejně hluboký smutek, jako ztráta blízké osoby. I s domácími mazlíčky mají lidé tendenci sdílet krásné vzpomínky.

Vědci zjistili, že spojení mezi lidmi a některými jejich zvířaty je podobné, jako čas trávený s přáteli. Fyzický kontakt, smích, dobrá nálada a další příjemné okamžiky stimulují uvolňování hormonů v mozku, stejně, jako když se člověk dobře baví s přáteli. Podle psychologů, může kočka symbolizovat dítě, sourozence, nejlepšího přítele či dlouhodobého společníka. Psi a kočky se dožívají v průměru 13 let. Což je dost dlouhá doba na to, aby mohli vstoupit a žít v našich srdcích. Stávají se součástí rodiny a každodenního života.

Každodenní život s domácím mazlíčkem

Vaše ranní rutina nemusí být kompletní, pokud si ráno nepohladíte kočičí kožíšek nebo nezajdete na procházku se svým psem a neuvidíte jeho roztomilý kukuč. Smrt zvířete může být skutečně velmi traumatická zkušenost a vytvořit pocit prázdnoty v našich srdcích a životech. Odchod milovaného zvířete za duhový most je srovnatelné se ztrátou přítele nebo člena rodiny.

Podobnost páníčka a zvířete

Jako lidé předáváme svým zvířatům naše emoce, myšlenky. Vidíme sami sebe v našich zvířatech. Přesvědčení, že ten pes nebo kočka vypadá jako jeho majitel není ve skutečnosti pouhá legrace nebo řečnický obrat. Vědci zjistili, že tak, jako po čase přebírají od sebe různé zlozvyky partneři, přebíráme my něco od svých zvířat a naopak. Nakonec nejednou bylo prokázáno, že majitelé domácích mazlíčků sdílejí spolu určitou podobnost. Bonusem je i to, že po boku zvířat žijí lidé delší a spokojenější život.

Zvířecí kamarád nabízí neuvěřitelně silnou lásku, přijetí, radost. Jejich láska je bezpodmínečná a čistá. Ztráta milovaného domácího mazlíčka působí muka. Většina majitelů domácích zvířat začíná den obejmutím či pohlazením zvířete, tráví s ním volný čas a před spaním si dokonce popřejí dobrou noc. Máte-li doma kočku, pak asi víte, že je naprosto normální s ní hovořit.

Zvíře by měl mít pouze zodpovědný majitel

Pořídit si domácího mazlíčka je velmi zodpovědný krok a popravdě, ne vždy se pes nebo kočka ocitne v dobrých rukou. Ono to totiž funguje i opačně. Zvíře miluje člověka, který se jej ve finále zbaví nebo zemře. To druhé samozřejmě ovlivnit nelze. I pro zvíře je to velice traumatické a stresující, proto zůstane-li ve vašem okruhu zvíře bez páníčka, zkuste s ním soucítit.

Pořídit si zvířátko znamená převzít zodpovědnost za zvíře, které se na vás stane doslova závislé a mnohdy i činit nesmírně bolestná rozhodnutí, pokud zvíře vážně onemocní. Ačkoliv je míra žalu ze ztráty mazlíčka velmi silná, nekonají se žádné obřady na rozloučení, květiny, karty soucitu, podání ruky. O to víc se člověk trápí, protože tuto bolest nese většinou sám, maximálně s ostatními členy rodiny, kteří psa či kočku rovněž milovali. Ostatní lidé moc s vámi soucítit nebudou. Tedy alespoň tací, co nemají vztah k zvířatům.

Proto mějte prosím porozumění pro ty, kteří truchlí pro svého psa nebo kočku. Jejich bolest a ztráta je traumatizující a stresující, jako když ztratíte přítele.

Obrázky: pixabay.com