Pár si v lese vybudoval domov pomocí recyklovaných oken z tržnic a starožitnictví

Fotografie: Depositphotos

Postavit dům zcela od nuly nikdy není jednoduché. Ve srovnání s minulostí máme ovšem zcela jiné materiály, i nástroje jsou dostupnější. Stává se to tedy dost kutilstvím.

Dnešní příklad je však příběhem domu vystavěného s obrovskou vynalézavostí, originalitou a trochou toho šílenství. Ukazuje se totiž jako zřejmě jediný svého druhu na světě. Je postaven uprostřed lesa a skládá se zcela výlučně z oken. A opravdu se jedná o úžasnou věc. Pokud si myslíte, že nic takového nemohlo vzniknout, Nick a Lilah vás záhy snadno přesvědčí o opaku. Postavili si totiž domek, který si každý okamžitě zamiloval. Ze dřeva a mnoha oken.

Z tržnic, starožitností i rekonstrukcí

Ta jsou namontována vedle sebe ve skládačce tak, že vytváří jednotnou zeď. Celý tento projekt je ponořen do hlubin lesů Západní Virginie. Atmosféra tohoto příbytku se dá popsat jen jako neuvěřitelná a kouzelná. Okolní les si tak můžete zevnitř neustále vychutnávat, včetně východů a západů slunce. Prostor je nepochybně originální a pravděpodobně jedinečný. Vznikl během obnovy desítek oken získaných na tržnicích nebo ve starožitnictví.

Stejně tak přicházel z budov po rekonstrukcích a dalších zdrojů. Vše pak bylo sestaveno dohromady rukama obou manželů. Náklady tak byly naprosto minimální. Za materiál ve výsledku utratili oba pouhých 500 eur (11 720 Kč). Při odečtení běžných nákladů na stavbu domu je to kouzelně nízká částka. Nick a Lilah jsou tak obklopeni zelení a den za dnem mohou v klidu obdivovat zelenou přírodu Virginie, daleko od shonu města.

Lesní bydlení v mnoha podobách

Stylové bydlení daleko od civilizace se v posledních letech stalo velkým trendem. Pro někoho jde spíše o dobrodružství, pro další lidi hlavně útěk od rušných velkoměst. Najdou se velmi skromné příbytky (jako ten výše), stejně jako jasné architektonické návrhy podle moderních estetických trendů. Společným znakem je také energetická nenáročnost, mnohdy mobilita, současně však přístupnost všech výdobytků současné techniky, jako třeba internetu.

Domy slouží jak svým majitelům, tak i k pronájmu například na víkendy či i delší dovolené. A mnoho lidí po jejich vybudování začne stavět i další kusy. Vznikají tak kolikrát celé kolekce minidomků ve stejném stylu, které pak majitel pronajímá k různým účelům.

Zdroj: Virali

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]