Vařená vajíčka patří k nejoblíbenějším pochutinám. K tomu jsou zdravá, protože obsahují vysoké množství bílkovin. Jenomže jejich vaření není snadné, většinou popraskají.
Většina lidí si nedokáže bez vařených vajec svůj jídelníček představit, což je pochopitelné. Bohužel uvařit je bez prasknutí skořápky je téměř nadlidský úkol. Je to obrovská škoda. Když totiž skořápka praskne, vyteče z ní bílek, který je cenným zdrojem bílkovin. Nehledě na to, že vajíčka pak na první pohled vypadají nevábně. Pokud je budete mělnit v pomazánce, nic hrozného se nestane. Ale ozdobit s nimi sváteční mísu je prostě ostuda.
Když už nevíte, kudy kam
Při vaření vajec často dochází k té nepříjemnosti, že skořápka praskne. Není divu, že to každého člověka vytočí. Popraskaná vejce jsou nevzhledná a nejraději byste je rovnou vyhodili. Dnes vám však představíme vychytávku, díky níž vám vejce určitě neprasknou. Když se budete držet jasně daného postupu, zbavíte se vzteku a budete na sebe pyšní.
Jak na vaření vajec
- Ze všeho nejdříve si nachystejte vejce. Pamatujte na to, že musí mít pokojovou teplotu. Někdo totiž skladuje plata vajec v lednici nebo v chladném sklepě.
- Připravená vejce důkladně omyjte, protože nevíte, kde se dříve skladovala.
- Do hrnce nalijte potřebné množství vody, vejce musí být ponořená. Nyní je nutné přidat lžičku soli, protože tak se zvýší hustota vody. Je to první krok k tomu, aby vejce při vaření nepraskla.
- A teď to přijde. Obyčejnou jehlou nebo špendlíkem propíchněte širší část vajíčka. Nemusíte se obávat toho, že by vám z něj obsah vytekl. Takto postupujte se všemi vejci a dejte je vařit.
- Vajíčka vařte v osolené vodě po dobu 10 minut. To je ideální čas, který musíte dodržet, proto zapomeňte na doporučované 7minutové vaření.
- Po deseti minutách vejce zchlaďte pod proudem studené vody a vložte je do lázně s vodou a ledem.
Tento postup vaření vajec je sice časově náročnější, ale funguje. Díky tomu budou vejce dokonale uvařená, nepopraskaná a zbavená všech nežádoucích látek.
Zdroj: Moje Gotowanie