Čištění trouby by měl průběžně provádět každý. Nečistoty se totiž připalují a při tom uvolňují karcinogenní látky, které následně dýcháte.
Čištění trouby je jistě práce nepříjemná, leč nutná. Při každém pečení něco odstříkne, ať je to omastek z masa, nebo troška těsta z bábovky. A tyto nečistoty se na troubě neustále připékají, pokud nejsou včas odstraněny. Špinavá trouba není dobrou vizitkou žádné hospodyňky – za prvé je to vidět, za druhé připečené zbytky v troubě neustále páchnou. A to i když zrovna nepečete.
Čistá trouba je důležitá pro zdraví
Zápach připálenin a jejich nevzhlednost ještě není to nejhorší. Vlivem vysokých teplot, které se při pečení používají, se z usazenin uvolňují karcinogenní látky, a to už za zamyšlení a trochu té práce jistě stojí. Vždyť se jedná o zdraví celé vaší rodiny. Abyste nemuseli kupovat drahé chemikálie, můžete si doma vyrobit vhodný odmašťovač, který vám udělá stejnou službu; přitom to bude levný a zároveň ekologický způsob čištění trouby.
Jak vytvořit domácí odmašťovač k čištění trouby
Jeden z dobrých nápadů zveřejnil web TheKitchn a určitě stojí za to ho vyzkoušet. Budete k tomu potřebovat jen pár ingrediencí, které máte zcela jistě ve své domácnosti: jedlá soda, bílý ocet, voda; k tomu si připravte gumové rukavice, kuchyňskou stěrku, lahev s rozprašovačem a vlhký hadřík.
Nejprve bude zapotřebí vytvořit z jedlé sody pastu. Vezměte tedy asi půl hrnku sody a přidáním vody (cca 2 lžíce) z ní umíchejte hmotu roztíratelné konzistence.
Postup při čištění trouby
Vyjměte z trouby rošty a vnitřní povrchy důkladně natřete – pasta by měla dobře přilnout na všechny znečištěné plochy. Jen dejte pozor na topné těleso. Takto troubu ponechte nejlépe přes celou noc. Mezitím ještě napastujte i rošty. Druhý den setřete pastu pomocí vlhkého hadříku nebo utěrky. Kdyby vám to šlo ztěžka, využijte kuchyňskou stěrku, případně špachtli.
Čistý pekáč jako z pořadu o vaření raz dva: Nejhorších nečistot ho zbaví i jedlá soda a sůl
Do lahve s rozprašovačem nalijte trochu octa a troubu uvnitř vystříkejte. Tam, kde zůstaly zbytky sody, dojde k reakci a k mírnému pěnění. Stejně postupujte i s rošty. Celý proces můžete zopakovat i vícekrát, a to až do té doby, dokud se vaší troubě nenavrátí čistota i lesk. Nakonec vlhkým hadrem a suchou utěrkou troubu dokonale vytřete a máte ji připravenou k dalšímu použití.
A čím ještě lze připálenou a mastnou troubu vyčistit
Web Deccoria doporučuje vzít zapékací misku nebo pekáč, vložit do něj dvě tablety určené do myčky na nádobí a zalít asi litrem horké vody. Pak nechte v troubě rozehřáté na 150–180 °C pomalu bublat, a to asi hodinu a půl. Dejte pozor, aby se vám voda z nádoby nevyvařila. Pára, která se bude při pečení vytvářet, by měla působit na připečené nečistoty a postupně je uvolňovat. Nechte troubu zcela vystydnout. Poté použijte měkkou navlhčenou houbičku, uvolněné nečistoty setřete a čištění trouby máte za sebou.
Jestliže na stěnách trouby přece jen nějaké spálené zbytky zůstanou, vezměte kus alobalu, vytvořte z něj šikovnou kouli akorát do ruky a připečená místa jemně otírejte. Uvedeným postupem se zbavíte jak nečistot, tak zápachu ze spálených zbytků. A také potenciálních karcinogenů, neboť ty se nebudou v čisté troubě vytvářet. O dalších metodách čištění trouby, abyste zamezili nerovnoměrnému pečení a vyšším nákladům na energie, se dozvíte na webu BydlímeÚtulně.