Etikety prozradí nezdravé složení klobás i parků. Škodit mohou i fosfáty a stabilizátory

Fotografie: Depositphotos

Dobré klobásy a párky jsou pro mnoho lidí velkou pochoutkou. Jen je musíte umět na trhu rozpoznat. Někteří výrobci totiž dodávají produkty plné nekvalitních surovin.

Oblíbenost klobás a párků je mezi obyvatelstvem jednoznačná. Dají se využít jako samostatné jídlo, a to buď s chlebem – čili příprava téměř žádná – anebo se k nim podávají přílohy, jako je bramborová kaše, opečené brambory. Někdo používá klobásy a párky jako součást vařených či pečených pokrmů – do francouzských brambor, do zapečených těstovin či jako rychlé rizoto. Anebo do vydatných polévek, píše web GotowanieOnet. Tyto uzeniny mají schopnost zasytit, a navíc bývají velmi chutné. A to díky výběru koření a specifické chuti dodané zauzením.

Jak dobré uzeniny poznáte

Také uzeniny nakupujete? Pak byste měli být ve střehu a vždy si dobře pročíst složení, které musí výrobce povinně uvádět na obalu výrobku. Kromě složení hlídejte zejména nutriční hodnotu. Vyhněte se uzeninám, které uvádějí tento obsah: strojně oddělené maso (MSM), hodně tuku, vody, emulgátorů, plniv, konzervantů, hodně soli a také cukr, uvádí web Eska. Také se ve složení objevuje zkratka MOM, což vůbec není maso. Klobásy a párky často obsahují kuřecí či vepřové kůže, vodu, škroby, sójový protein, krupici či mouku, stabilizátory, trifosfáty.

Propíchnutí brambor vidličkou zkrátí celkovou dobu vaření a eliminuje riziko jejich prasknutí

Takové složení je pro člověka naprosto nevhodné. Sníte-li takovou uzeninu jednou, nic se neděje, ale řada lidí konzumuje tyto zauzené produkty pravidelně a často. A pak už může dojít i k ohrožení zdraví. Nutriční hodnota žádná, jen nevhodný zvířecí ořez a chemie. Kvalitní klobása by měla obsahovat nejméně 95 % masa, které je doplněno kořením. Pak se nemusíte bát dát ji třeba i dětem. Otázkou zůstává, jestli takové klobásy na trhu vůbec jsou. Možná si je budete muset vyrobit v domácích podmínkách, anebo získat přímo u farmářů.

Lahůdkové párky
Fotografie: Pixabay

Cena a kvalita uzenin

Někdy může být ukazatelem horší jakosti nízká cena – tehdy si pročtěte složení obzvláště pečlivě. Není ovšem pravidlem, že vyšší cena rovná se vysoká kvalita. Vždy se zajímejte o skladbu produktu. I když kupujete volné uzeniny z pultu a bude vás složení zajímat, je obchodník povinen vám jejich složení na vyžádání předložit. Vyhněte se klobásám a párkům se strojově odděleným masem – za tímto názvem se neskrývá maso, nýbrž odpad: tkáně, chrupavky, kosti, kůže. Také plniv, fosfátů, umělých aromat a konzervantů by měl výrobek obsahovat co nejméně.

Způsob konzumace

Před konzumací klobás a párků ještě vezměte v úvahu několik faktů. Některé uzeniny je možné jíst i za studena, jiné musí projít tepelnou úpravou. Nejlepší je ohřát je ve vodě. Při pečení, smažení a grilování se mohou uvolňovat některé škodlivé látky. Uzeniny si nepřisolujte, soli obsahují uzeniny opravdu hodně. Na webu BydlímeÚtulně jsme již psali i o tom, jak dlouho klobásy, párky a další uzeniny uchovávat v mrazáku.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*