Jak docílit toho, aby trávník vypadal jako golfové hřiště: Roli hraje klasické vysévání i hnojení

Fotografie: Depositphotos

Chystáte se zvelebit svůj zahradní prostor novým trávníkem? Zjistěte, kdy je na to ten ideální čas a co k tomu budete potřebovat.

Zahrada – zelená oáza, kterou tvoří stromy, zeleninová zahrádka, okrasné květiny a neodmyslitelnou součástí je trávník. Přestože ho většina lidí bere jako samozřejmost, trávník stejně jako zbytek „venkovního osazenstva“ potřebuje určitou péči. A to už při založení.

Zahrada jako golfové hřiště

Důvodem pro zakládání nového trávníku může být víc věcí, nemusí se nutně jednat o prvotní založení např. na nové parcele. Trávník bez péče a pozornosti totiž strádá, a tak i plocha, která byla ponechána několik let ladem, může vypadat katastrofálně. Obnova trávníku je nutná i v případě, že je prostor „rozrytý“ třeba od prací, jako je stavba bazénu nebo proměna podoby zahrady. A i přesto, že dnešní doba umožňuje natažení nového trávníku podobně jako koberce, většina majitelů zahrad se stále přiklání ke klasickému postupu.

Vysévání trávníku totiž vyjde levněji. Na druhou stranu ale tento přístup vyžaduje určitou přípravu, a především čas, aby se semena uchytila. Podle webu TheSpruce lze volit hned z několika podob trávníku, a to okrasného, pro místa s vysokou zátěží, kvetoucího trávník nebo trávníku pro stinná místa. Kromě toho, do jak slunného prostoru trávník přijde, tedy významnou roli hraje to, jak ho hodláte zatěžovat.

Suchá místa na trávníku jsou špatným znamením. Mohou poukazovat i na nevhodné pH a hnojení

Příprava je základ

Jako první si musíte připravit terén. Trávník přijde podle webu Deccoria vždy na řadu až jako poslední, tedy po doinstalování veškerých zahradních prvků, založení jezírek a bazénů či záhonů. Teprve až na zarovnané ploše bez plevele a mechu lze v období časného jara nebo potom podzimu založit trávník výsevem samotných trávníkových semen. Ani po této činnosti ale vaše práce nekončí.

Relaxační místo v zahradš
Fotografie: Pixabay

Trávník, a ten nově vznikající o to více, potřebuje pravidelnou péči. Kromě takové samozřejmosti, jako je sekání trávy, sem spadá třeba i každoroční hnojení, vertikutace či pravidelné zalévání. Hnojivo by mělo obsahovat dostatek dusíku, fosforu a vápníku. Ideální postup, jak by takové hnojení trávníku mělo vypadat, jsme vám nastínili již dříve na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*