Kamarádka z luxusního hotelu mi ukázala levný trik, díky kterému mají vždy sněhově bílé záclony

Fotografie: Nieuw~commonswiki / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Péče o záclony zajistí jejich pěkný vzhled a také dokáže prodloužit jejich životnost. Ať už budete záclony prát v ruce, nebo v pračce, používejte šetrné metody.

Prodloužení životnosti záclon je důležité nejen pro zajištění jejich estetického vzhledu, ale i funkčnosti. Chcete-li, aby vaše záclony zářily čistotou a držely svůj tvar, měli byste dodržovat správný postup při jejich údržbě. Před praním je vhodné záclony vždycky nejprve pečlivě vyklepat. Jsou totiž plné prachu, a ten je nutné odstranit, aby se při praní do textilie „nezažral“. Spousta hospodyněk záclony před praním ještě namáčí. Je možné použít buď studenou čistou vodu, anebo do ní můžete přidat krystalickou sodu, jedlou sodu nebo trochu kuchyňské soli.

Volba mezi pračkou nebo ručním praním

Při praní v pračce použijte program pro jemné prádlo a nezaplňujte příliš buben. Záclony jsou sice lehoučké, ale objemné. Kdybyste do pračky nacpali všechny záclony najednou, prací prášek ani voda se do nich nedostanou rovnoměrně. Důležité je také nepřekračovat teplotu 30 °C, aby nedošlo k poškození materiálu. Při ždímání nastavte program na velmi nízké otáčky, aby se záclonové vlákno nezmačkalo, doporučuje web EleganzaPlus.

Některé hospodyňky dodnes perou a ždímají záclony ručně. Nechtějí riskovat jejich opotřebení, případně znehodnocení, k němuž by mohlo dojít třením o buben. Aviváž není na záclony příliš vhodná, pokud tedy není přímo na ně určená. Jinak by záclony mohly zešednout, uvádí na webu HomeAGlow.

Díky tomuto hotelovému triku budete mít voňavé ručníky, o kterých jste vždy snili

Účinná a zároveň šetrná metoda

Tento postup zbaví záclony šedi i žlutavého nádechu. Metoda je šetrná, přitom však velice účinná. Nalijte do umývadla studenou vodu a přidejte kuchyňskou sůl. Ta rozpouští mastné nečistoty a zbaví záclony i zažloutlého odstínu. Textilii nechte namočenou zhruba půl hodiny. Pak záclony vyjměte a lehce v ruce vyždímejte. Poté si připravte teplou vodu a do ní přilijte 30 ml přípravku Domestos Ultra White. Záclony nechte v roztoku další půlhodinku a mírně je občas promněte. Na to si už ale navlékněte gumové rukavice. Následně záclony vymáchejte ve studené vodě.

Čisté záclony jsou vizitkou hospodyně
Fotografie: Pixabay

Záclony pověste ještě mírně vlhké, samy se pěkně „vyvěsí“. Správná péče o záclony zajistí, že si zachovají svůj původní vzhled a budou vám sloužit déle. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás napsali také o tom, jak záclony při koupi vybírat a jaké typy záclon se do toho kterého interiéru hodí.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*