Většina lidí dělá při hnojení zahrady tyto chyby, které brání sklizni bohaté úrody. Postupujte takto

Fotografie: Freepik

Dusík, fosfor, draslík… Ne, nejde tu o opakování učiva základní školy, tyto chemické látky totiž využijete i při pěstování na zahrádce. Vyplatí se vědět jak.

Ať už máte rostliny na balkóně, terase, nebo na zahrádce, ani v jednom případě byste neměli podceňovat sílu hnojení. Díky přísunu určitých živin ve správný čas se vám rostliny totiž odmění velkou a kvalitní úrodou.

Hnojení je základ úspěchu

Hnojit, hnojit a zase hnojit. Rad a tipů na toto téma jste si na BydlímeÚtulně mohli přečíst hodně – nedávno to bylo třeba přírodní hnojení cuket. Hnojení zkrátka funguje, úroda je díky němu bohatší, rostliny jsou spokojenější, a tím pádem má důvod k úsměvu i zahradník. Proč tomu tak ale je? Vždyť příroda by si dokázala poradit sama, nebo ne?

Ano, to sice dokázala, nicméně s menší pomocí rostlině celá ta dřina s růstem a plozením půjde mnohem snadněji. Jak upomíná portál ZCJH, díky pravidelnému hnojení se rostlině celkově lépe daří, je méně náchylná na různé choroby, také lépe odolá náletům škůdců. Dáno je to především tím, že během růstu rostlina spotřebovává z okolní půdy živiny, jejichž obnovení není úplně samovolné. Respektive dojde k němu až na podzim. Hnojení je ale půdě doplňuje průběžně.

Na plíseň okurkovou a bramborovou platí tato domácí směs, kterou používají i zkušení pěstitelé

Na chemické vzorce zapomeňte

Základ správného růstu rostlin tvoří především dusík, draslík a fosfor. Při jejich používání ale není nutné v hlavě lovit vzorečky z chemie. Stačí vědět, že v první fázi, tedy když rostlina potřebuje sílu na růst a tvorbu listů, jsou vhodná hnojiva s dusíkem. Draslík a fosfor potřebuje, až když se objevují květy a plody, jak radí portál DomekIOgrodek.

úroda zeleniny v bedýnce
Fotografie: Freepik

Pokud jste zahradník začátečník nebo si netroufáte na tvorbu vlastních bio hnojiv, vždycky můžete jít do zahradnických potřeb, kde vám poradí. Zde najdete hnojiva připravená, s konkrétním obsahem. Nicméně počítejte s tím, že budete muset sáhnout třeba i hlouběji do kapsy. Naproti tomu doma připravená hnojiva jsou ekologická a šetrná a obvykle také levná. Například skvělým zdrojem dusíku jsou zfermentované kopřivy, draslíku pak zase kostival.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*