Starou garáž pro babičku proměnili na luxusní bydlení, které nabízí vše potřebné

Fotografie: Depositphotos

Byt z garáže si často staví mladí lidé, a to jako své startovací zázemí. Anebo se nevyužité garáže mohou proměnit na příbytek pro prarodiče.

Jak řešit situaci, když chcete mít stárnoucí rodiče blízko, ale přitom žít s nimi pod jednou střechou si neumíte představit? Geniálně to vyřešil Martin Brown z Portlandu. Na svém pozemku u rodinného domu mají starou nevyužívanou garáž, a tak se rozhodli, že ji přestaví pro babičku, která bydlela poměrně daleko. Nyní si mohou být navzájem i oporou – babička pomůže hlídat vnoučata a rodina se o ni postará, až nebude soběstačná. Tři generace si tak budou nablízku, a přitom si každý uchová své soukromí, píše web HomeHacks.

Jak využít chátrající stavbu

Přístup Martina Browna opět ukázal, že trend malých domů stále víc sílí. A není divu. Tiny houses nabízejí plnohodnotné bydlení na malém, ale většinou dokonale využitém prostoru, sděluje web PositiveVibration. Často se k přestavbě využívají staré chátrající budovy či jiné stavby. Majitelé těchto malých domků tak mají blíž k ekologickému způsobu života, neboť ve většině případů využívají solární energii, zachycují dešťovou vodu a rekonstrukce nevyužitých prostorů je také krokem k zachování přírody a snížení uhlíkové stopy.

Navíc tito lidé většinou získají finanční nezávislost. Vymaní se z plateb nesmyslně vysokých nájmů a nepotřebují hypoteční úvěr. Martinova přestavba garáže na bydlení je ukázkou kreativity a funkčnosti, kde každý centimetr prostoru je využit s ohledem na pohodlí a praktičnost. Rekonstrukce zahrnovala kompletní renovaci interiéru i exteriéru, přičemž vnější vzhled garáže byl zachován tak, aby respektoval charakter okolní zástavby. Interiér byl navržen s důrazem na světlo a prostor.

Zručný otec přestavěl starou garáž na luxusní domov pro svého syna. Unikátní bydlení nabízí naprosto vše

Toho Martin dosáhl instalací velkých francouzských dveří a světlíků, jež zajišťují dostatek denního světla. Kuchyň byla vybavena moderními spotřebiči a navržena tak, aby byla maximálně funkční i v tomto omezeném prostoru. K dispozici je také plně funkční koupelna. Umístěním schodiště se střídajícími se schody se Martinovi podařilo ušetřit spoustu místa. V horní části schodiště je podkroví s manželskou postelí, skříň, a dokonce i malý koutek na čtení, jak zmínil web NewsNer. Výsledkem je útulný a moderní dům, který babičce poskytuje vše potřebné pro pohodlný život.

Byt z garáže nejen, že umožnil Martinově babičce bydlet blízko rodiny; je také inspirativním příkladem toho, jak lze s malým rozpočtem a kreativním přístupem vytvořit kvalitní bydlení, jež může zajišťovat všechny potřeby současného života. A přitom je podpořena blízkost a soudržnost rodiny. Na webu BydlímeÚtulně jsme nedávno psali i o babičce, jejíž nový domov je v domečku na kolečkách.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*