Při vlastnoruční instalaci fotovoltaiky dělá téměř každý tyto osudové chyby, které způsobují požáry

Fotografie: Depositphotos

Fotovoltaika je technologie, která umožňuje přeměnu slunečního záření na elektřinu skrz fotovoltaické články. Instalovat ji svépomocí se ale nemusí vyplatit.

Výhody fotovoltaiky jsou mnohostranné: je to obnovitelný zdroj energie, který snižuje závislost na fosilních palivech a podporuje udržitelný rozvoj. Instalace fotovoltaických systémů může vést k výrazné úspoře nákladů na energii a zároveň přispívá k ochraně životního prostředí tím, že nevytváří škodlivé emise. V ČR se fotovoltaika stává stále populárnější, což dokládá rostoucí počet instalovaných solárních elektráren a celkový instalovaný výkon, píše web CNNPrimaNews.

Laická instalace může způsobit požár

V posledních letech vznikají požáry, jež byly prokazatelně způsobeny fotovoltaickým systémem, uvádí web Novinky. Jak je to možné? Nastat mohou hned z několika důvodů. Jedním z hlavních a varujících faktorů je neodborná instalace, která může vést k elektrickým zkratům nebo přehřívání komponentů. Proto si nikdy fotovoltaický systém neinstalujte sami, a to ani tehdy, když jste zkušení a zruční domácí kutilové. Instalace celého solárního systému je komplexní proces, jenž vyžaduje odborné znalosti a zkušenosti.

V České republice musí být instalace prováděna akreditovanými odborníky, kteří mají potřebné osvědčení o profesní kvalifikaci. Tento certifikát potvrzuje, že instalátor má nejen teoretické znalosti, ale také praktické dovednosti, jež jsou potřebné pro správnou instalaci fotovoltaických panelů. Proces instalace zahrnuje několik náročných kroků, od přípravy a plánování až po samotnou montáž a zapojení systému. Do přípravné fáze patří technická kontrola místa, vyřízení potřebných dokumentů a návrh systému tak, aby byl co nejefektivnější, a přitom splňoval všechny předpisy.

Rozhodnutí Evropské unie rozčarovalo celé Česko. Instalace fotovoltaických panelů bude povinností

Fotovoltaiku musí instalovat odborník

Důležitým aspektem je také zajištění bezpečnosti práce, zejména při montáži panelů ve výškách. Instalace začíná umístěním nosných prvků na střechu, které jsou přizpůsobeny typu střešní krytiny. Následuje montáž samotných solárních panelů vyžadující pečlivost a přesnost, aby byly panely správně upevněny a optimalizovány pro maximální výkon. Po instalaci panelů následuje elektroinstalační práce, která zahrnuje zapojení střídače, baterií a dalších komponentů systému.

Tato fáze je zásadní pro funkčnost celého systému, protože správné zapojení zajistí efektivní přeměnu sluneční energie na elektrickou energii a její distribuci do elektrické sítě domácností. Celý proces instalace může být dokončen během několika dnů, v závislosti na složitosti systému a připravenosti místa. Výběr správného instalátora je poměrně důležitý, protože zkušenosti a odbornost technika mají přímý vliv na kvalitu a dlouhodobou spolehlivost fotovoltaického systému.

Kvalita materiálů a údržba systému

Kvalita použitých materiálů hraje také významnou roli, zmiňuje web iDnes. Použití levných či nevhodných komponentů může významně zvýšit riziko požáru. Dalším faktorem je nedostatečná údržba, která může způsobit akumulaci prachu a nečistot. To pak vede k zvýšenému riziku zkratu a následnému požáru. Je důležité, aby byly fotovoltaické systémy pravidelně kontrolovány a udržovány kvalifikovanými odborníky, aby se riziko požáru minimalizovalo. Tím se také zajistí bezpečná a efektivní funkce fotovoltaiky.

Fotovoltaika má být instalována odborníky
Fotografie: Pixabay

Častou příčinou je také zkrat v navazujících rozvodech a elektrických zařízeních. Nebo špatně provedená či utažená kabeláž. Mezi nezanedbatelné aspekty patří dále například nevhodná skladba střešní krytiny, nevyhovující umístění technických zařízení a neřešené průchody elektroinstalace konstrukcí. Mimo to často majitelé fotovoltaických zařízení podceňují ochranu proti bleskům. Na BydlímeÚtulně jsme napsali i to tom, že EU připravila směrnici, podle níž zřejmě bude muset být fotovoltaika na každé budově.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*