Jednoduchý postup s ještě jednoduššími počty je sázka na jistotu. Díky němu vaše nakládané okurky neztratí ani chuť, ani pevnost.
Dejte vale žužlavým okurkám, které nikomu nechutnají. V letošní sezóně se zaměřte na ověřené pravidlo tři krát tři, které naloženým okurkám zachová nejen křehkost a křupavost, ale také skvělou chuť a dobrou kondičku. A vy si je pak opravdu vychutnáte.
Na vaření i na žaludek
Byť se většina letní sezóny nese ve znamení odpočinku a relaxu někde na dovolené, patří do ní i méně oblíbené činnosti, jako je nakládání kyselých okurek. Ty během roku přijdou ke slovu nejen ve chvíli, kdy se chystáte vařit španělské ptáčky a znojemskou omáčku, ale i tehdy, když si jen chcete spravit žaludek. Nutriční hodnoty nakládaček uvedené na Healthline navíc ukazují podíl vitamínů B, C, K, E a A a dále hořčíku nebo fosforu. Obsah těchto látek může vést ke snížení rizika obezity a mít protirakovinné účinky.
Aby se do okurek ale člověk pustil s chutí, musí tu chuť mít především samotná zelenina. Mdlé, měkké kousky bez barvy totiž obvykle jen tak nevypadají, ale stejně tak i chutnají. Totiž jako kdybyste žvýkali „mrtvému nos“. Zabránit změknutí a vyčpění chuti okurek lze přitom snadno, a to při zachování ověřeného postupu našich babiček, který oprášil web KobietaInteria.
V červenci startuje na zahrádce „druhé kolo“: Díky výsadbě těchto druhů zeleniny sklidíte bohatou úrodu
Připravte si tři, tři a tři
Pro začátek si připravte dostatek zavařovacích skleniček, protože takto skvělé okurky se u vás ve spíži příliš dlouho neohřejí. Na zavaření budete potřebovat:
- 3 kg středně velkých, zdravých okurek nakládaček,
- 3 litry vody,
- 3 vrchovaté lžíce soli,
- na dochucení kopr, česnek, křen.
Okurkám před zavařením dopřejte asi dvouhodinovou studenou lázeň v čisté vodě. Mezitím si svařte vodu se solí, a jakmile směs zchladne na 40 °C, začněte nakládat. Sklenici naplňte okurkami asi do poloviny, přidejte kopr, česnek a křen podle své chuti a doplňte nakládačky do plna. Pro větší křupavost přidejte list třešně nebo rybízu, jak jsme radili na BydlímeÚtulně. Následně už jen zalijte a dobře uzavřete.
Napište komentář