Kvůli snaze přestavět nákladní automobil na domov ho měli za blázna. Nyní mu závidí i největší kritici

Fotografie: ŠJů / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Speciální obytný dům na kolech, který se dá zvednout do výšky, si pořídil bývalý pilot – americký stíhač, když v době covidu-19 odešel od letecké společnosti.

Mark Pankey, bývalý pilot, jenž sloužil jako první důstojník u společnosti Southwest Airlines a strávil dvacet let ve službách letectva Spojených států, využil příležitost, kterou mu poskytla pandemie covidu-19. Když se v té době snížila poptávka po letech, rozhodl se přijmout nabídku společnosti na dobrovolný odchod s částečným platem na pět let. Tento čas využil k realizaci svého dlouholetého snu – k přestavbě nákladního automobilu na obytný dům na kolech, v němž by byl plně soběstačný a nezávislý na externích zdrojích energie.

Z nebeských výšin na silnici

Náklaďák, který si Mark pořídil, pojmenoval SnakPak, uvádí web HomeHacks. Byl to vůz, jenž se dříve používal pro zásobování letadel občerstvením a nápoji. Jednalo se o Ford F-650 z roku 2000 a tento specifický model je vybaven vestavěným hydraulickým nůžkovým zdvihadlem. Tohle zařízení umožňuje zvednout kabinu i nástavbu do výšky šest metrů, což Markovi nyní slouží jako terasa, a navíc je odtud úžasný výhled. Bývalý pilot získal tento automobil v aukci za 77 tisíc korun. Trvalo sedm měsíců, než se mu ho podařilo proměnit v unikátní, a přitom plně funkční domov. Celková investice činila 700 tisíc korun.

Zvenku vypadá jako nejošklivější vila na světě. Odvážní architekti se však postarali o skvostný interiér

Do interiéru instaloval Mark dřevěné vybavení, což dodalo domku na kolech rustikální kouzlo. Má jak kuchyň a koupelnu s příslušenstvím, tak i obývací pokoj a ložnici. Aby měl Mark veškeré pohodlí na svých cestách, je vůz vybaven generátorem o výkonu 4 500 wattů a systémem solárních panelů o výkonu 1 200 wattů. Tak je naprosto soběstačný a připravený na připojení k síti. K tomu přidal nádrže na pitnou i užitkovou vodu, píše web TheSun. Vše doplnil venkovní sprchou, lezeckou stěnou pro přístup na střechu a přední terasou s umělým trávníkem s grilem.

Osvobozující alternativní bydlení

Venkovní prostory jsou ideální pro relaxaci, vaření i sledování divoké zvěře. Kombinují ty nejlepší aspekty venkovního bydlení s pohodlím mobilního domu. Mark tento životní styl považuje za neuvěřitelně osvobozující, neboť se dávno zbavil bývalého stresu. Navíc tohle alternativní bydlení zajišťuje flexibilitu a udržitelnost.

Celý život se Mark pohyboval v oblacích, dnes se svým domovem na kolech brázdí silnice USA. Spojil tak svou vášeň pro letectví a touhu po nezávislém životě do jednoho fascinujícího projektu. Původní bílou barvu náklaďáku přelakoval na šedou a ozdobil zakázkovými detaily tak, aby vůz připomínal letadlo. Na BydlímeÚtulně jsme v minulosti napsali i o studentském páru, který si pořídil malý domov na kolech.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*