Takto čistí koupelnu uklízečky z luxusních hotelů. Díky tomuto triku vám úklid zabere pár minut

Fotografie: Depositphotos

Úklid koupelny může být náročný a vůbec nezáleží na tom, zda je malá, nebo velká. Rozhodně se ale musí provádět pravidelně. Využijte při něm přírodní prostředky.

S dobrým plánem a správnými prostředky se může stát úklid koupelny snadnějším a efektivnějším. Pominete-li všechny agresivní chemikálie v komerčních přípravcích, bude zapotřebí je něčím nahradit. Pokud možno něčím ekologickým. Doma jistě máte jedlou sodu, kuchyňskou sůl, ocet a citron. To jsou pomocníci k nezaplacení.

Na koupelnu nepotřebujete chemikálie

Začněte přípravou všeho potřebného: čisticí prostředky, utěrky z mikrovlákna či bavlněné hadříky, mop na prach, houbičky, kartáčky, gumové rukavice, papírové utěrky. Před samotným úklidem odstraňte všechny předměty z vany, sprchového koutu a umyvadla a vyneste koupelnové koberce a ručníky. Otevřete okno, aby se odvětrala vlhkost, a ochraňte si ruce gumovými rukavicemi, radí web Rolloid. Při úklidu postupujte systematicky seshora dolů, abyste zabránili padání prachu na již vyčištěné plochy.

Pro základní úklid budete potřebovat jedlou sodu, ocet, citronovou šťávu, sůl, případně WC gel a čistič vodního kamene. Nejdříve odstraňte prach ze světel a poliček, umyjte obklady na stěnách, sprchový kout či vanu a vyčistěte baterie a toaletu. Pak se pusťte do zrcadel a nakonec umyjte podlahu, píše se na webu MollyMaid.

Se špinavou toaletou si poradí samočisticí kuličky. Lze je vyrobit podomácku i s pomocí zubní pasty

Chce to systém a pravidelnost

  • Koupelnové zrcadlo se zašpiní snad nejrychleji ze všeho. Pokryje se prachem, je postříkané zubní pastou, skvrnami od vody, kosmetickými přípravky. Nejlépe zrcadlo vyčistíte buď octovou vodou, anebo si připravte silný černý čaj a ten pomocí rozprašovače aplikujte na zrcadlo. Setřete houbičkou a vyleštěte bavlnou nebo mikrovláknem.
  • Sprchový kout vyčistíte pomocí octa a kartáčku. Anebo si udělejte roztok z jedlé sody a citronové šťávy, celou sprchu vystříkejte a nechte působit. Pak omyjte houbičkou a čistou utěrkou z mikrovlákna.
  • Vana a umývadlo – naučte se vanu (i umývadlo) po každém použití opláchnout teplou vodou, případně ještě očistit kartáčkem či houbičkou v místě, kde končila vodní hladina. Tam se obvykle vytváří usazeniny, které nestačí jen opláchnout – je zapotřebí je odstranit mechanicky. A když vanu ještě vytřete na sucho, předejdete tvorbě vodního kamene a dalších usazenin. Pak budete mít vanu čistou stále a při generálním úklidu koupelny s ní budete mít minimum práce. Pro hlubší čištění jednou týdně můžete použít roztok bílého octa a jedlé sody, který je účinný proti vodnímu kameni, mastnotám a dalším nečistotám. Naneste na postižená místa, nechte působit a poté důkladně opláchněte. Nepoužívejte abrasiva, mohli byste povrch vany či umývadla poškrábat.

  • Skvrny od vody jsou všude: na zrcadlech, bateriích, na stěnách sprchového koutu. A jsou velice nevzhledné. Nejlépe pomůže citronová šťáva nebo bílý ocet. A houbička. Nakonec vyleštěte dotyčná místa mikroutěrkou nebo flanelem.
  • Toaleta – její čištění je nejméně příjemné, ale… Jednak jste si záchod znečistili sami, jednak je to místo s velkým množstvím bakterií. Jak účinně čistit toaletu, jsme pro vás detailně popsali na BydlímeÚtulně už v minulosti. Kromě záchodové mísy nezapomeňte vydezinfikovat i WC štětku. Ta je totiž plná škodlivých mikroorganismů, a tak ohrožuje vaše zdraví, a ještě může vydávat nepříjemný zápach.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*