Nedělní vývar má už zase mdlou chuť? Nedochucujte ho pomocí Maggi, ale vyzkoušejte něco netradičního – jablka nebo sójovou omáčku.
Když se řekne vývar, většina lidí si představí silnou polévku se zeleninou, nudlemi a kousky masa, která dokáže postavit na nohy i maroda. Ano, na nedostatek výživných látek si při správném základu nelze stěžovat. Ale co dělat v případě, že polévce přece jen chybí šmak?
Vývar zdraví prospívá
Vývar bývá často označován jako tekuté zlato a není divu. Podle webu Healthline jde o na živiny, minerály i vitamíny bohatý pokrm, jenž dokáže z těla vyhnat i zánět. Už naši prapředci přišli na to, že tak lze kosti a zbytky proměnit na něco výživného. A dnešní odborníci dodávají, že kvalitní vývar podporuje také zdravé trávení a metabolismus, dále odolnost a pevnost kostí a kloubů, zlepšuje spánek a také činnost mozku.
Vývar si lze připravit z nejrůznějších surovin. Mezi nejběžnější patří určitě kosti – kuřecí, hovězí, vepřové, nebo dokonce rybí. Nádavkem se přidává zelenina, i když i ta dokáže vykouzlit kvalitní základ sama o sobě. Z vývaru se posléze připravují nejen polévky, ale bývá i součástí nejednoho receptu na omáčku. Jeho výhodou bezpochyby je, že ho lze zavařit nebo zamrazit i na horší časy.
Celý život vaříte brambory špatně. Tomuto mýtu stále věří drtivá většina lidí
Patero triků pro vynikající vývar
- Základem vývaru je výběr čerstvých a zdravých surovin. Ať už ho děláte jenom ze zeleniny, nebo i z kostí, vybírejte vždy ty nejlepší kousky.
- Na vývar se nesmí spěchat. Takový pomalu tažený vývar tak může na plotně bublat klidně i několik hodin. Za optimální bývá označované časové rozmezí čtyř až osmi hodin. Nicméně pokud tolik času nemáte, vyzkoušejte trik s cukrem, který jsme doporučovali na BydlímeÚtulně.
- Své na vývaru vykoná také teplota. Nízký stupeň zajistí, že vývar bude dostatečně silný a dostanou se do něj všechny výše zmíněné zdravé látky.
- Aby měl vývar výraznější chuť, doporučuje web Gotowanie přidat trochu zázvoru, jablka, kurkumy, kari nebo nejlépe sójové omáčky.
- Zachovejte vhodný poměr vstupních surovin – tj. na jeden kilogram masa asi čtyři litry vody.
Napište komentář