Při vaření vývaru je možné nasekat spoustu chyb, které ho odsoudí k vylití do odpadu. Vyvarovat se jich není složité

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Poctivý vývar je nejoblíbenější a nejrozšířenější polévka v Česku. Ať už jím chcete pohostit hosty, nebo si jen chcete dopřát pořádnou dávku vitamínů, tímto ho ještě vylepšíte.

Čím více času přípravě vývaru věnujete, tím lepší a bohatší bude jeho výsledná chuť. Existuje několik postupů přípravy tohoto pokrmu, přesto jsou tu určitá pravidla, která byste během vaření měli dodržovat. Poctivě uvařený vývar má nejen naprosto dokonalou chuť, ale také se v něm uchovají veškeré vitamíny z přidávaných ingrediencí, jež prospějí nejen vašemu imunitnímu systému. Vyhněte se těmto chybám a dopřejte si tento lahodný pokrm.

Nejhorší chyby, kterých se při vaření vývaru můžete dopustit

Aby byl vývar po uvaření co nejchutnější a plný prospěšných složek, na tyto věci byste měli rozhodně rychle zapomenout. Nejenže těmito chybami můžete zničit chuť vývaru, ale celou polévku jimi můžete zcela znehodnotit.

Příliš vysoká teplota během vaření

Pokud budete vývar vařit při vysoké teplotě, bude sice uvařen rychleji, ale o jeho lahodné chuti si můžete nechat leda tak zdát. Čím déle se vývar vaří, tím více složek se do polévky uvolňuje, a tím lépe ve výsledku chutná. Pomalým vařením získáte polévku bohatou na chuť zeleniny, masa i koření.

Výběr masa a kdy ho do vývaru přidat

Libové maso bývá chudší na tuk, který je ve vývaru důležitý. Díky němu má vývar lepší chuť, a navíc podporuje vstřebávání živin. Dobré je s masem přidat i kost, jež zlepšuje chuťové i zdravotní vlastnosti pokrmu. Maso do polévky přidávejte ihned, nečekejte, až bude voda vřít. Tato ingredience patří do hrnce ještě předtím, než zapnete sporák, aby se její chuť mohla do vývaru uvolňovat po celou dobu.

Fotografie: Pexels

Rozmrazování a příprava masa

Správné a bezpečné rozmrazování masa vyžaduje spoustu času. Nejlepší způsob, jak maso rozmrazit, je nechat ho po vytažení z mrazáku v lednici. Pokud maso rozmrazujete na kuchyňské lince, mohou se na jeho povrchu množit bakterie, zatímco vnitřek masa bude ještě zamražený. Maso před přidáním do vývaru v žádném případě neoplachujte. Tím akorát roznesete bakterie z masa po celé kuchyni. Jednoduše ho zpracujte a vložte do polévky. Vysoká teplota ve vývaru si se všemi bakteriemi poradí.

Špatná kvalita a načasování přidávání surovin

Pokud do vývaru přidáte zvadlou zeleninu nebo nekvalitní maso, nemůžete očekávat zázraky. Naopak čím kvalitnější ingredience si připravíte, tím lepší chuť polévka bude mít. Chuť ovlivňuje i samotné přidávání jednotlivých ingrediencí. Nejprve do hrnce vložte maso s kostí a pomalu přiveďte jeho obsah k varu. Až poté postupně přidávejte zeleninu a koření. Jako poslední přijdou na řadu čerstvé bylinky a koření, aby během vaření nezhořkly.

Správné skladování vývaru

Polévku byste měli co nejdříve po uvaření dát do lednice nebo do mrazáku. Čím déle bude vývar vystaven pokojové teplotě, tím rychleji může být znehodnocen a může vám pak způsobit i otravu. Pokud máte vývar uvařený na více dní, odeberte vždy z vychlazeného hrnce jen množství, které v daný okamžik sníte, a to dejte v menším hrnci ohřát. Tímto způsobem můžete snížit riziko možné otravy.

Zdroj: Gotowanie