Velký dům stařenka finančně nezvládala. Přestěhovala se do malého domku k synovi na zahradu

Fotografie: Depositphotos

Život v tiny house – to je inspirující příklad babičky Sylvie z Montany. Když ovdověla, uvědomila si, že její současný domov rychle vyčerpává její rozpočet.

I když Sylvie úvěr na svůj dům již dávno splatila, zvyšující se poplatky za pojištění, daň z nemovitosti a údržbu domu se pro ni staly obrovskou finanční zátěží. Tehdy Sylvie ve svých 71 letech prohlásila, že ji její vlastní dům přivede do chudobince. A rozhodla se proto pro nový, cenově dostupný domov, uvádí web MyPositiveOutlooks. Syn se snachou jí navrhli, že si domek může postavit na jejich zahradě.

Blíž k rodině

Koncept malých domků podporuje životní styl zaměřený na jednoduchost, udržitelnost a návrat k přírodě. Mnoho lidí, stejně jako Sylvia, objevuje výhody života v menším prostoru, který je často energeticky efektivnější a snadněji udržitelný. Navíc může posílit rodinné vztahy tím, že umožňuje blízkým žít téměř pospolu, avšak s respektem k osobnímu prostoru. Sylviino rozhodnutí postavit si domek u syna na zahradě bylo motivováno finanční situací a zároveň touhou po blízkosti rodiny. Přitom ale potřebovala nezávislost a soukromí.

Malé domy bývají navrženy tak, aby maximálně využívaly dostupný prostor a byly plně funkční pro každodenní život. Což zahrnuje vše od plně vybavené kuchyně po útulný obývací prostor. Důležitým aspektem je také možnost personalizace a přizpůsobení domu individuálním potřebám a vkusu, což může obzvláště u starších osob mít i citový význam, připomíná web BusinessInsider.

Svým rodičům vlastnoručně postavil malý domek s terasou. V důchodu si tak užívají pohodlí i elegance

Změna životního stylu

Významným prvkem při rozhodování o životě v malém domě je také ekologický dopad. Tiny houses obvykle znamenají menší spotřebu materiálů a energie, což je krokem k šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí. Pro osoby, jako je Sylvia, může takové rozhodnutí projevem hodnot a přesvědčení, které odrážejí touhu po udržitelnějším a zodpovědnějším způsobu života. Sylvie se svou rodinou vybrala vhodný domek, dodavatele i architekta.

Domek má jednu ložnice s klenutým stropem, kuchyňský kout, velkou přední terasu a zadní verandu. Jeho celková cena činila 274 tisíc dolarů, což je asi 5,5 milionu korun. A svůj dům v Montaně může prodat za cenu kolem 700 tisíc dolarů (cca 16 milionů korun).

Naplněný život s vnoučaty

Kromě praktických výhod může mít život v tiny house i hluboký psychologický význam. Může přinést pocit svobody, neboť se lidé zbavují nepotřebných věcí a soustředí se na to, co je pro ně skutečně důležité. Tento minimalistický přístup může vést k většímu klidu mysli. Sylvia si možná uvědomila, že život v menším prostoru neznamená nutně snížení kvality života, ale naopak ji může v mnohém obohatit. A to díky větší blízkosti k přírodě, komunitě a rodině.

Její příběh je příkladem toho, jak lidé mohou přeformulovat tradiční představy o domově a bydlení a najít štěstí a spokojenost v jednodušším, a přitom plnějším životě. Na BydlímeÚtulně jsme již představili řadu tiny houses, včetně toho, jak kutil přestavěl montovanou kůlnu na rekreační domek.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*