Úspora energie během celého roku: Je třeba i hlídat tepelné úniky a kontrolovat topné systémy

Fotografie: Depositphotos

Ušetřit za energie je dobré kdykoliv během celého roku, zejména však v topné sezoně. A ta se blíží, tak pro to zkuste něco udělat.

Ač je to k nevíře, za měsíc je tu další topná sezona. Měsíční zálohy jsou vysoké, a přesto jste se za minulé období zase dočkali nedoplatku. Co můžete udělat pro to, aby to tentokrát bylo jinak? Ušetření na energiích během topné sezóny je důležité nejen pro domácí rozpočet, ale i pro životní prostředí. Existuje několik osvědčených metod, jak snížit spotřebu energie, ale zároveň si udržet doma příjemné teplo.

Zabraňte tepelným únikům

Prvním krokem je odvzdušnění radiátorů před zahájením topení, píše web DeLiving. To zvýší jejich výkon a zajistí rovnoměrné rozložení tepla. Dále můžete investovat do časového termostatu. Ten umožní nastavení vytápění přesně podle denního režimu a potřeb domácnosti. Máte v bytě závěsy a záclony, které sahají až k zemi? Možná je to pěkné z estetického hlediska, ovšem závěsy nebo i jen záclony přes radiátory zabraňují šíření tepla tam, kde to potřebujete. A tak jejich zkrácení může být taktéž účinným řešením.

Pak je na řadě utěsnění oken a dveří. Máte-li staré, pořiďte kolem nich těsnění, kterých je na trhu celá řada. Některé z nich se bude určitě hodit i vám. Jestliže máte okna nová, nastavte přítlak okenních tabulí na zimní režim. To všechno může snížit tepelné ztráty, a tím pádem i náklady na vytápění. Na okna můžete instalovat termoizolační fólie. Ty vám poslouží celoročně – v létě brání prostupu tepla do interiéru, v zimě zabrání tepelným únikům. Na jednu okenní tabuli stojí fólie něco kolem 250 Kč.

Ušetřit za topení je možné díky termostatu
Fotografie: Pixabay

Za radiátory nalepte hliníkovou fólii. Její odrazná plocha zajistí, že se do bytu dostane maximum tepla a nebude unikat přes sklo a zeď. Až chladné období nastane, myslete na vhodný způsob větrání. To má být krátké, ale intenzivní. Tak se vymění vzduch bez zbytečného ochlazování místností. Prakticky to znamená otevřít všechna okna dokořán a po 5 minutách je zase zavřít, radí na webu CNNIPrima.

Stát nabízí nebývale štědré příspěvky na bydlení, které platí i pro nájem. Stačí splnit tyto podmínky

Zkontrolujte celý topný systém

V neposlední řadě je důležitá pravidelná kontrola a údržba topných systémů, včetně kotlů a komínů. Tak můžete předejít poruchám a zvýšit efektivitu vytápění. Kdo z vás měl povinnost vyměnit k letošnímu září starý kotel za nový, možná si významně prospěl. Nový kotel bude bez závad a bude mít vyšší výkon při nižší spotřebě. Když se na novou topnou sezonu dobře připravíte, měli byste mít doma teplo bez dalších zbytečných nákladů. Hodně však záleží na tom, jaká bude zima.

Kdo se chystá v budoucnu zateplovat, měl by zvážit, zda by nebylo vhodné pustit se do toho po etapách. Nemusíte zateplovat rovnou celý dům, když na to nemáte čas a peníze. I částečné zlepšení izolace pomůže snížit tepelné ztráty. Na BydlímeÚtulně můžete také zjistit, zda máte nárok na dotaci při výměně oken.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*