Repelenty z domácích zdrojů, které hmyz doslova nenávidí: Díky této směsi se vyhnete i zápachu

Fotografie: Depositphotos

Přírodní repelenty vám dokážou zpříjemnit letní dny i večery, kdy se na vás obvykle slétá všemožný obtížný hmyz a kazí vám náladu.

Letní dny i večery se často tráví venku. Chcete sedět na terase, grilovat, procházet se, pracovat na zahradě a podobně. Jenže všechny tyto aktivity vám v tom nejkrásnějším období roku kazí otravný hmyz. A že se ho letos urodilo. Díky teplé zimě spousta hmyzu přezimovala, a teď vám pije krev. A to doslova. Ve dne jsou to hlavně vosy a mouchy. Těch drobný much, co poletují kolem lustru, snad až tolik letos není. Ale těch masařek! V domácnosti můžete do zásuvky zapojit různé druhy odpuzovačů, ale co venku?

Jak na obtížný hmyz venku

V podvečer začnou štípat komáři, různé drobné mušky, ovádi aj. I tam to však lze řešit, a to vůní či pachem některých rostlin, tedy přírodní cestou. Přírodní vůně mohou být účinným prostředkem proti hmyzu, zejména v letních měsících, kdy je jeho aktivita zvýšená. Éterické oleje, jako jsou citronela, levandule a eukalyptus, jsou známé svými repelentními vlastnostmi. Použít je můžete jak samostatně, tak ve směsi pro zvýšení efektivity. Domácí recepty často využívají tyto oleje ve spojení s vodou nebo bio olejem jako základ pro přírodní repelenty.

Citrusové plody, jako je citron, pomeranč nebo grep, také můžete využít jako přírodní odpuzovače hmyzu. Stačí plody rozkrojit na polovinu a do dužiny vložit pár hřebíčků. Pro lidi vznikne velmi přitažlivá vůně, která připomene Vánoce. Ale hmyzu se už tolik nelíbí a odpuzuje ho. Bylinky jako rozmarýn, máta, levandule a bazalka nejenže obohacují kuchyni, ale jejich vůně může sloužit jako přirozená bariéra proti hmyzu. Vysazujte nebo umísťujte je tedy v blízkosti venkovního posezení. Anebo květináče s nimi prostě rozestavte na stůl. Venku i doma.

Éterické oleje z anýzu, cedru, hřebíčku, bazalky a eukalyptu odpuzují komáry. Stačí, když olej zředíte vodou. Do sklenky vody nakapejte 5–10 kapek oleje a nastříkejte na teplý povrch ve své blízkosti. Vám to hezky zavoní, ale jak píše web Topniusy, komára neuvidíte ani neuslyšíte. Místo postřiku můžete také do roztoku namočit hadřík a položit ho vedle sebe. Anebo dát v bytě na okno.

Tento přírodní trik je nejúčinnější prevencí proti octomilkám, za kterou neutratíte ani korunu

Přírodní repelenty přímo na tělo

Tělo si můžete potřít dětským tělovým mlékem, do kterého jste přidali práškovou vanilku. Anebo z ní vytvořte roztok a postříkejte si tělo i oblečení. Na ruce si můžete rozetřít nasekané lístky bazalky. To vše hmyz účinně odpuzuje. Budete-li venku dělat táborák, vložte do něj několik větviček jalovce. Tento odér bude působit proti komárům. Pro ty, kdo hledají alternativy k chemickým repelentům, představují tyto přírodní metody bezpečnou a ekologickou volbu.

Je důležité si uvědomit, že přírodní repelenty mohou vyžadovat častější aplikaci než jejich chemické protějšky. Zato ale nabízí přívětivější přístup k životnímu prostředí a zdraví lidí i domácích zvířat. Při používání přírodních repelentů je také důležité zvážit individuální citlivost na určité složky. Ony totiž i přírodní látky mohou u některých jedinců vyvolat alergické reakce. Vždy je vhodné testovat repelent na malé ploše kůže před celoplošnou aplikací.

Proti obtěžování hmyzem můžete udělat ale ještě mnohem víc. Zaměřte se i na okolí domu, zejména na zahradu, radí web Nareus. Učiňte kroky, které by zabránily hmyzu se ve vašem okolí zdržovat. Zbavte se například stojaté vody, neboť v ní se hmyz – zejména však komáři – rozmnožují. Také pravidelný úklid a údržba zahrady pomohou minimalizovat místa, kde se obtížný hmyz ukrývá. Navíc, proti hmyzu pomůže chryzantéma dalmatinská, o níž jsme psali na BydlímeÚtulně před časem.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*