Většina Čechů zbytečně platí tisíce Kč navíc kvůli těmto skrytým žroutům elektřiny

Fotografie: Bran / Public domain

Žrouti elektrické energie jsou čilí, i když vy nepracujete, nekoukáte na televizi, nenabíjíte mobil a klidně si spíte.

Často se zlobíte, kolik platíte za elektřinu. A že se stále zdražuje. Ale zamyslete se nad tím, jak velkou spotřebu vytvářejí vaši tiší žrouti. Elektrospotřebiče, které jsou zapojeny v síti, byť je nepoužíváte, mají stále nějakou spotřebu. Jinými slovy mnoho běžných domácích spotřebičů pokračuje v požírání elektrické energie i po vypnutí.

I v režimu stand-by jsou spotřebiče hladové

Mezi tyto spotřebiče patří například rádia, herní konzole, mikrovlnné trouby a nabíječky, které mohou spotřebovávat energii v rozmezí od 1 wattu za hodinu až po desítky wattů za hodinu, i když nejsou aktivně používány. Kupříkladu rádio může spotřebovat přibližně 1 watt za hodinu, zatímco herní konzole v klidovém režimu klidně až 23,3 wattů za hodinu. Mikrovlnná trouba má spotřebu ještě větší – až 25,7 wattů za hodinu, pokud jsou její dvířka ponechána otevřená.

A jaká je spotřeba u počítače? To je složitější. Obecně lze říci, že při běžné práci se spotřebovává energie méně, než když hrajete hry. A uvedete-li počítač do spánkového režimu nebo ho vypnete, stále vám z kapsy vytahuje nemalé částky, jak zmiňují na webu GeekBoy. Je tedy na vás, abyste elektrospotřebiče vypínali i ze sítě, jinak vám žrouti elektrické energie budou zvyšovat účty.

Úspora energie během celého roku: Je třeba i hlídat tepelné úniky a kontrolovat topné systémy

Vždyť si spočítejte, kolik jich v domácnosti máte: varná konvice, mikrovlnná trouba, digestoř, sporák, televizory, satelit, rádio, počítače, telefonní nabíječky, zastrčené v síti… Pokud jsou zástrčky stále v zásuvce, tak rozhodně neušetříte.

Vypnutí nestačí, spotřeba totiž pokračuje

Je důležité si uvědomit, že i když se jedná o relativně malé množství energie na jednotlivém spotřebiči, celkově může dojít k významnému nárůstu spotřeby energie v domácnosti. A to má za následek zvýšení nákladů na elektřinu. Chcete-li tedy ušetřit, a máte k zásuvkám snadný přístup, měli byste dané spotřebiče po vypnutí vytáhnout i ze zásuvky. Záměrně mezi spotřebiči nebyly jmenovány pračka, sušička a myčka. Ty by se ze sítě vytahovat neměly, aby nedošlo k úniku vody.

Pokud budete spotřebiče a elektroniku nechávat v pohotovostním režimu, skrytá spotřeba stále poběží. Na webu SantePlusMag uvádějí, že představuje kolem 11 % celkové spotřeby energie. A rovněž tento web zmiňuje, že trvalá cirkulace proudu také negativně ovlivňuje životnost těchto zařízení.

Nezapomeňte pak nabíječku vytáhnout ze sítě
Fotografie: Pixabay

A ještě dobrý tip pro vás: při nákupu elektroniky (monitory, počítače, tiskárny, skenery) vybírejte ty, které jsou označeny logem Energy Star. Značka byla přijatá Evropskou komisí a uděluje se zařízení, které spotřebuje nejméně elektrické energie. Na webu BydlímeÚtulně jsme nedávno napsali o tom, že v ČR začala probíhat výměna stávajících elektroměrů. A to kvůli sdílení elektřiny.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*