Spousta lidí má doma vzácné české sklo a ani o tom netuší. Můžete jej prodat za více než 20 000 Kč

České barevné sklo
Fotografie: Weefemwe / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

České barevné sklo, známé svými jedinečnými vlastnostmi a historickým významem, je vysoce ceněné sběrateli po celém světě.

První sklárny v Čechách vznikly ve 13. století a vyráběly zejména lesní sklo, které mělo průsvitně zelenkavou barvu. V 16. století byly položeny základy českého křišťálu a z foukaného tenkostěnného skla se vytvářely trubičky, zvířátka a všelijaké ozdobné tvary. Materiály jako hyalit, achát (agatin) a lithyalin, které byly zavedeny na počátku 19. století, přinesly českému sklářství světovou proslulost. A právě o tyto produkty je dodnes nebývalý zájem, zejména mezi sběrateli a starožitníky.

Hyalitové sklo

Hyalit, materiál s bohatou černou barvou a vysokým leskem, byl poprvé vyroben v roce 1816. Postaral se o to Jiří František August Buquoy společně s geniálním sklářem Jakobem Wagnerem, a to ve sklárně v Jiříkově Údolí v jižních Čechách. Název je odvozen od řeckého výrazu pro sklo – hyalos. Sklo z hyalitu má naprosto neprůhledný černý odstín a vysoký lesk. Ten sběratele okouzlil už v roce 1827, zejména když byl zdoben zlacenou chinoiserií, uvádí web Artikl.

Dnes je černý hyalit na aukcích stále poměrně vzácný. Před třemi lety bylo sklo z hyalitu vydraženo za více než 20 tisíc korun. Dlouho se sklářům nedařilo vyrobit červený hyalit, což nakonec rovněž zvládla sklárna v Jiříkově Údolí.

Kdo si schoval VHS kazety, nyní pořádně vydělá. Sběratelé je vykupují za miliony korun

Variantou červeného hyalitu je červenočerný mramorovaný hyalit, známý jako schmelzierte Hyalith. A vznikl – jak jinak než přidáním černých hyalitových střepů do červeného hyalitového skla. I tohle české barevné sklo je věhlasné a mezi sběrateli žádané. V e-aukci Artkabinetu Zika se lahev z mramorovaného červeného hyalitu prodala za 17 tisíc korun.

Historické české sklo
Fotografie: ArtJarka / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Vynálezce hyalitu Jiří František August Buquoy recept na jeho výrobu nikdy nikomu neprozradil. A ani dnes ho nikdo ve srovnatelné kvalitě nedokáže vyrobit, uvádí web RegionyRozhlas.

Agatinové sklo

Zatímco hyalit měl napodobit obsidián, achátové (agatinové) sklo bylo inspirované polodrahokamem achátem. Je velmi oceňováno pro svou schopnost napodobit barvy a textury přírodních kamenů. Vyrábělo se rovněž ve sklárně Buquoy, a to v letech 1835 až 1845. A dnešní cena těchto barevných sklářských výrobků? Roku 2020 byl vydražen zachovalý biedermeierovský achátový pohár. A z vyvolávací ceny 39 tisíc korun se dostal na víc než 150 tisíc.

Avšak předčil ho jiný výrobek. V e-aukci Artkabinetu Zika cena achátového skleněného poháru vyskočila na 192 tisíc korun. Popřemýšlejte, nemáte-li něco takového doma. České barevné sklo, které doma nebo u babičky nikoho nezajímá a usedá na ně prach?! Přišli byste si určitě na pěkné peníze.

Lithyalinové sklo

Lithyalin, další inovativní materiál, je známý svým mramorovaným vzhledem a byl vyvinut Friedrichem Egermannem. Název je odvozen od řeckého slova lithos, což znamená kámen, píše web ArtPlus. Tohle barevné sklo vzniklo nanášením a tavením oxidů kovů v zrnech na základ ze zeleného skla, anebo hyalitu. Tak vznikla žilkovaná struktura, která připomíná leštěné polodrahokamy. Lithyalin byl patentován až v roce 1928, avšak stal se cenným přírůstkem ve světě sklářského umění.

Vzácný sběratelský kousek
Fotografie: MetMuseum / CreativeCommons / CC0 1.0 Universal

Vzácné a dobře zachovalé předměty z těchto materiálů – nejčastěji jde o poháry, číše, flakony, popelníky, misky, vázy a karafy – mohou na aukcích dosahovat astronomických cen. A to kvůli umělecké hodnotě a řemeslné zručnosti. Sběratelé, starožitníci a odborníci na sklo tak mají neustálý zájem o tyto skvosty českého sklářského umění. A nedraží se jen v ČR, ale také třeba v Německu i v Rakousku. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali o tom, že sběratelé vykupují VHS kazety.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*