Za tento test pravosti zlata nezaplatíte ani korunu. Poradíte si s těmito předměty z domácnosti

Fotografie: Moops / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Ověřit pravost zlata může pouze odborník, neboť je k tomu dokonale vybaven. Pro zajímavost však můžete vyzkoušet i některé domácí metody.

Víte, jak poznat, jestli je váš šperk skutečně zlatý? Lidé mají odjakživa tendenci zlato šidit, a tak narazit na padělek není nic těžkého. Rozpoznání pravého zlata od jeho napodobenin je někdy dost těžké. Pravé zlato má sice svou charakteristickou barvu a lesk, které je obtížné přesně napodobit, ale pro laika to může být pěkný oříšek.

Pravost a ryzost zlatých šperků

Jednotkou pro měření pravosti je karát a ryzí zlato je 24karátové. Takový zlatý předmět obsahuje ve svém složení 99,9 % zlatého prvku. Samotné zlato je však příliš měkké, než aby drželo požadovaný tvar. A proto se k němu přidávají další kovy. Když má tedy zlato méně karátů, obsahuje ještě něco navíc. Například 14karátový zlatý předmět obsahuje pouze 58,5 % zlata (označení 585). Zbytek je kovová slitina, která obsahuje dva i více dalších kovových prvků, píše web JewelryShoot.

Jedním ze základních způsobů, jak ověřit pravost zlata, je kontrola puncovní značky. Ta by měla být na každém šperku, který má vyšší hmotnost než 0,5 gramu. Prsteny a náušnice mívají punc na vnitřní straně, náramky a náhrdelníky v blízkosti zapínání. Tato puncovní značka označuje ryzost zlata a může být uvedena buď jako trojmístné číslo, nebo počet karátů. Čisté 24karátové zlato má ryzost 999/1000. V České republice musí být zlaté šperky označeny příslušnou puncovní značkou.

Takto vaše šperky vypadaly naposledy, když jste si je pořídili. Díky této směsi je dokonale vyčistíte

Jak však poznat zlato doma? Zkuste nejprve vizuální kontrolu, při níž budete hledat známky opotřebení. Při ní byste mohli pod povrchem odhalit jiný kov. Další způsob je použití silného magnetu: zlato totiž – na rozdíl od jiných kovů, z nichž se šperky vyrábějí – není magnetické. Test s octem je další možností. Zkoumaný šperk ponořte do octa a sledujte, zda dojde k nějaké reakci. Zlato by reagovat nemělo, zatímco mnoho napodobenin zlata by mohlo změnit barvu nebo ztratit lesk.

Staré šperky

Některé starožitné šperky nemusí mít puncovní značku, neboť puncování drahých kovů se v různých zemích provádělo postupně až od 50. let minulého století. V takovém případě vám nezbyde než nechat šperk otestovat u zlatníka. Elektronický tester nebo XRF spektrometr poskytnou přesnější výsledky. V případě, že máte pochybnosti o pravosti zlata, je vždycky nejlepší obrátit se na odborníka, radí na webu AllThingsJewelryy. Ten může provést důkladnou analýzu a potvrdit pravost materiálu. Jen takto si pak můžete být jistí, že váš šperk je skutečně cenný a autentický.

Zlaté šperky jsou velmi působivé
Fotografie: Pixabay

Padělané šperky mívají buď jen tenký zlatý povlak, anebo tento drahý kov vůbec neobsahují. Na webu BydlímeÚtulně jsme také sepsali, jak snadno můžete doma šperky vyčistit, aby zase vypadaly jako nové.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*