Díky tomuto způsobu vaření se brambory oloupou doslova samy. Takto si šetří čas i šéfkuchaři

Fotografie: Judgefloro / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Neloupejte brambory, přimějte je k tomu, aby se oloupaly samy. Takto vaří brambory šéfkuchaři a ušetří čas i cenné živiny, které brambory poskytují.

Také nesnášíte loupání brambor? Práce to není příliš příjemná, a navíc zabere spoustu času. Na webu Bidista uvádějí, jak to dělají šéfkuchaři. Mají na to fígl, díky němuž se ušetří nejméně 15–20 minut času. A živiny, které se nacházejí přímo pod slupkou.

Oloupou se samy

Neloupejte brambory, jen je ve slupce pečlivě omyjte a pak už je tu skvělá vychytávka. Před vařením totiž můžete každou bramboru nožem po obvodu lehce naříznout. Stačí milimetrový zářez po šířce. Poté naříznuté brambory vložte do hrnce s vroucí vodou a uvařte je do měkka. Následně brambory sceďte a do hrnce napusťte studenou vodu, aby hlízy rychleji vychladly, radí web SimpleRecipes.

Díky této metodě se slupka během vaření uvolní a vy ji budete moci snadno sloupnout. Zjistíte, že každá polovina slupky půjde dolů lehce, často vcelku, a nikoliv v kouscích. Přesně jako na přiloženém videozáznamu. Tato technika přípravy vařených brambor nejen šetří čas, ale také pomáhá zachovat živiny. Ty se totiž nacházejí těsně pod slupkou. Když slupku odkrojíte zasyrova a v trochu tlustší vrstvě, zbavíte se i všech prospěšných látek. A vařením brambor bez slupky se do vody vyvaří i škrob.

Nové brambory se vaří úplně jinak než ty staré. Kvůli této chybě ztrácí veškerou chuť i vitamíny

Zachovejte bramborám výživové hodnoty

Při přípravě brambor výše uvedeným způsobem zachováte více jejich přirozených hodnot, takže vaše pokrmy budou zdravější a také chutnější. Snadné loupání touto metodou může být obzvláště užitečné při náročném vaření, například při přípravě velké dávky bramborového salátu.

U nových brambor je to ještě snazší. Některé kuchařky a hospodyně rané a nové brambory vůbec neloupou, jen je dobře omyjí, případně vydrhnou kartáčkem. Tak se většina slupek odstraní. Anebo můžete naplnit misku hrubozrnnou solí a každý brambor v ní promněte. Na to si ale vezměte gumové rukavice.

Tak až budete příště vařit brambory, vzpomeňte si na tento malý trik a ušetřete si čas, námahu a nutriční hodnoty, které brambory poskytují. Na BydlímeÚtulně jsme napsali i o tom, jak uskladnit brambory, aby vydržely až do jara.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*