Většina Čechů platí nesmyslně vysoké účty za provoz lednice nejen kvůli tomuto špatnému nastavení

Fotografie: Bretwa / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Nenechte lednici, aby zvyšovala vaše účty za elektřinu. Pravidelně ji čistěte, odmrazujte, kontrolujte těsnění – pár základních úkonů vám přinese úsporu.

V každé domácnosti se dá ušetřit za energie. A bude nutné k tomu přistoupit co nejdříve – přiblížila se topná sezona, a to se budou peníze z kapes jen kutálet. Pokuste se tedy uspořit všude, kde je to jen trochu možné. Jednou z možností je zajistit, aby vaše lednička nespotřebovávala víc elektrického proudu, než je nezbytně nutné.

Jak zajistíte nízkou spotřebu energie

Chcete-li snížit spotřebu elektřiny vaší lednice, je důležité zaměřit se na několik aspektů. Pokud si budete lednici teprve pořizovat, ověřte si energetickou třídu spotřebiče. Nejúspornější jsou modely třídy A (čím víc +, tím větší úspora). Nenechte lednici (starou nebo béčkový produkt), aby vás finančně ruinovala.

Pro spotřebu elektrické energie je hodně důležité, kam ledničku postavíte. To má totiž také velký vliv na její efektivitu. Lednice by měla být umístěna co nejdále od zdroje tepla, radí web ŽenyIPrima. Bude-li spotřebič v chladnějším prostředí, bude spotřebovávat méně elektřiny. Jestli si ale ledničku postavíte k radiátoru, dost se vám to finančně prodraží. Za lednicí by měl být volný prostor, aby mohl kolem cirkulovat vzduch a lednička se zezadu ochlazovala.

Drtivá většina Čechů netuší, že tyto spotřebiče „žerou“ v domácnosti zdaleka nejvíce elektřiny

Spotřebu elektřiny zvýšíte, budete-li nechávat lednici dlouho otevřenou. Jakmile se do ní dostane teplý vzduch, musí lednička začít víc chladit. Proto se při otvírání lednice snažte být rychlí, aby se chlad z lednice nestačil vyměnit s teplem z bytu. Rozhodně do lednice nevkládejte teplé jídlo. Jedním ze zásadních kroků je pravidelné odmrazování, píše web NaZeleno.

Na mrazicích žebrech snadno poznáte, jestli už přišel čas k odstranění ledu a jinovatky. Má na nich být jen tenký mrazivý povlak. Když se začne vrstva námrazy zvětšovat, lednici odmrazte.

Kondenzační spirály

Kondenzační spirály bývají nejčastěji umístěné na zadní straně lednice. A postupem času se zanesou nečistotami. Vzhledem k tomu, že ledničku máte většinou v kuchyni, tak na spirálách nesedí jen prach, ale dost mastné usazeniny. A to může vést ke snížení chladicího výkonu až o 25 %. Prakticky to znamená, že lednice pak musí spotřebovávat citelně víc elektřiny, aby udržela obsah v požadovaném chladu.

Lednice nemá stát u zdroje tepla
Fotografie: Pixabay

K čištění kondenzačních spirál byste měli použít jemný kartáček nebo vysavač s nástavcem z měkkých štětinek, aby nedošlo k poškození. Před zahájením čištění musíte ledničku odpojit od elektrického proudu, obsah spotřebiče může zůstat na svém místě. Odtáhněte lednici do prostoru, abyste se ke kondenzačním spirálám dobře dostali.

Po odstranění prachu a mastných nečistot (použijte houbičku s Jarem) je dobré spirály ještě jemně přetřít vlhkým hadříkem. Až skončíte, nechte spirály dobře uschnout a pak můžete ledničku opět připojit do elektrické sítě. Na BydlímeÚtulně jsme také popsali dva účinné způsoby, jak rychle rozmrazit maso.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*