Když psovi smrdí z tlamy: Veterinářka poradila, jak tomu zamezit. Tyto 2 fígly fungují okamžitě

Fotografie: Freepik

Zápach z dutiny ústní čili halitóza může být obtěžující jak pro okolí psa, tak i pro něho samotného. Může se totiž jednat o závažný zdravotní problém.

Častou příčinou jsou zubní problémy, jako je zubní kámen nebo parodontitida, které jsou důsledkem nedostatečné ústní hygieny. Malá plemena psů jsou obzvláště náchylná k zánětům dásní a kazivosti zubů, což může vést k nepříjemnému zápachu. Dalším důvodem zápachu může být strava; měkká strava často způsobuje zvýšenou tvorbu zubního plaku, a tím i rychlejší nástup zubního kazu. Plemena s krátkým čumákem, jako jsou mopsi a buldoci, vykazují vyšší riziko zubních problémů.

Péči o zuby

Důležité je, aby majitelé psů věnovali pozornost ústní hygieně svých mazlíčků a pravidelně je brali na kontrolu k veterináři. Používání psích zubních kartáčků, ústních vod a speciálních krmiv může pomoci udržet ústní dutinu v dobrém stavu. Pořiďte ochucenou zubní pastu, ta zvířeti čištění chrupu zpříjemní. Kupte svým zvířatům také dentální hračky – ty přispívají k obrušování zubního plaku a podporují zdraví dásní i zubů.

K účinné péči o ústní dutinu a současně zažívací systém zvířete můžete použít i bylinné tonikum obsahující byliny, jako je kopr, citrónová tráva, zázvor, pískavice řecké seno a šalvěj. Pokud se přes veškerou péči zápach nezlepší, je nutné, abyste se zvířetem navštívili veterináře. Ten pak může diagnostikovat problém a začít jej léčit. Psovi můžete také prospět přidáváním hnědé mořské řasy, takzvané kelpy, do potravy. To pomůže odstranit zubní kámen i zápach z tlamy, jak uvádí web Dogg.

Zápach z psí tlamy je možné a nutné řešit
Fotografie: Pixabay

Pro ty, kteří hledají rychlé a praktické řešení, mohou být vhodné vlhčené ubrousky na zuby a dásně určené pro psy. Ty hodně usnadňují pravidelnou hygienu. Péče o ústní hygienu psa je nejen otázkou estetiky, ale také zdraví, a proto by měla být součástí pravidelné péče o domácího mazlíčka. K ní patří samozřejmě i pravidelné krmení psa, jak jsme také psali na BydlímeÚtulně.

Hrabání děr na zahradě je chování psího detektiva. Jedním z důvodů může být i přítomnost škůdců

Další zdravotní problémy

I zdravotní potíže, jako jsou onemocnění žaludku, jater nebo ledvin, mohou způsobit intenzívní zápach z tlamy. V některých případech může být zápach příznakem onkologických onemocnění. Pokud nejste sami schopni původ zápachu identifikovat, je důležité, abyste se psem zašli k veterináři, doporučují na webu VášChovatel. Jen tak můžete svému zvířeti zajistit dobré zdraví.

Jak odstranit zápach z tlamy vašeho psa

Je tu pro vás několik tipů, jimiž by se měli řídit všichni majitelé psů. Jestliže se zápach ze psí mordy objeví jen občas, můžete mu zkusit zamezit sami:

  • Pravidelná ústní a zubní hygiena, nejlépe jednou týdně.
  • Prohlídka tlamy zevnitř – zuby, dásně, krk.
  • Dopřejte zvířeti dentální pamlsky nebo syrové chlazené kosti ke žvýkání – nejen, že se obrousí zubní kámen a setře plak ze zubů, ale kosti obsahují minerály, které chrup posílí.
  • Okamžitý účinek proti halitóze mají pamlsky s obsahem skořice a hřebíčku – jsou chutné a mají antibakteriální účinky.
  • Přidávejte psům občas i zelenou stravu, neboť chlorofyl přispívá ke svěžímu dechu.
  • Používejte pro psy kokosový olej – je bohatý na mastné kyseliny, které se lehce vstřebávají a podporují trávení. Regulují peristaltiku střev, zmírňují nadýmání a pomáhají předcházet průjmům. Navíc má olej antibakteriální a protiplísňové vlastnosti ideální pro hygienu ústní dutiny; psovi podávejte jednu lžičku denně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*