Majitelé domů z nepálených cihel čelí po povodních ze všech nejhorším následkům. Toto musí každý udělat

Fotografie: Juandev / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Domy z nepálených cihel bývají po povodních nejvíce zasaženy. Mnohdy se bohužel stane, že je statik po odborném posouzení odsoudí k demolici.

Povodně ustaly a všude po nich zůstaly jen škody. Lidé se pomalu vracejí do svých příbytků a nevědí co dřív. Zda vyklízet bahno, vyhazovat promáčený nábytek, volat statika, aby zjistil stav jejich budovy, nebo si vyřizovat nové doklady, pojišťovnu nebo příspěvek od Úřadu práce. Ale vraťme se nyní ke statice domů, kterou povodně dost zásadně ovlivňují. Záleží na stáří budovy, materiálu, z nějž byla vystavěna, průtoku vody, stojaté vodě.

Narušení statiky staveb

A tohle narušení staveb (může jít třeba i o mosty) nemusí být na první pohled patrné. Pokud statiku budov či mostů neohlídá znalec v oboru, může se narušení projevit až v průběhu času a taková stavba je pak nebezpečná, neboť se může i zřítit. Někdy je však po ústupu vody vidět různé trhliny ve zdech nebo deformace konstrukce. Nejodolnější jsou stavby s železobetonovou nebo ocelovou konstrukcí. K jejich statickému porušení může dojít v případě, že je narušené podloží základů, píše web ASBPortál.

Méně odolné jsou stavby z keramického zdiva, pálených cihel a dřevostavby. Po povodních jsou na tom nejhůře staré domy, které byly vystavěny ještě z nepálených cihel, jež jsou známé jako vepřovice. Ty jsou obzvláště náchylné k poškození tlakem vody i dlouhodobějším zaplavením. Materiál, z nějž jsou nepálené cihly vyrobeny, nebyl při výrobě vystaven vysokým teplotám, aby se dosáhlo pevnosti a odolnosti, jako je tomu u cihel pálených. Nepálené cihly mají tendenci nasávat vodu. To vede k oslabení jejich struktury a posléze i k rozpadu.

Toto musí po povodních udělat všichni majitelé zpustošených domovů. Tímto postupem minimalizujete škody

K revizi domu volejte statika

A právě při povodních takto může dojít k závažnému poškození celé stavby. Web Lidovky uvádí, že právě na severní Moravě je spousta zaplavených domů postavená z nepálených cihel (také se jim říká kotovice). A u některých z nich se už po několika hodinách ve vodě začnou cihly doslova měnit v bláto. Stěny mění tvar, deformují se dveřní i okenní rámy a podobně. A to někdy ještě dřív, než voda opadne.

Pálené cihly záplavám odolají, nepálené nikoliv
Fotografie: Pixabay

Proto je nezbytné, aby si majitelé takových nemovitostí nechali po ústupu či odčerpání záplavové vody provést statikem odbornou kontrolu. Ten pak rozhodne o rozsahu poškození a určí, zda je dům nadále bezpečný a schopný obývání, anebo zda je nutné provést opravy, či dokonce demolici budovy. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také napsali o tom, jak si pojistit majetek proti živelným pohromám.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*