O tomto triku by měla vědět každá správná hospodyňka. Vaše prádlo nikdy nebylo tak čisté a voňavé

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Prášek do pečiva, známý také jako kypřicí prášek, je suché chemické kypřidlo používané v kuchyni ke zvětšení objemu a odlehčení textury pečiva.

Funkce kypřicího prášku spočívá v uvolňování oxidu uhličitého do těsta prostřednictvím acidobazické reakce. To vede k vytvoření bublinek v těstě a jeho následnému nakypření. Tento proces je alternativou k použití droždí. A to zejména v případech, kdy není žádoucí chuť fermentačních produktů kvasinek, anebo když těsto není dostatečně elastické na to, aby udrželo bublinky plynu po delší dobu, píše web Genialne.

Kypřicí prášek při pečení

Kypřicí prášek se obvykle skládá z hydrogenuhličitanu sodného (což je vlastně jedlá soda) – ten je zdrojem oxidu uhličitého –  jedné nebo více kyselých solí a plnidla, jako je mouka nebo škrob, což zajišťuje pohlcování vlhkosti, lepší možnost dávkování i promísení s ostatními složkami těsta. Kyselina v prášku může být buď rychle, nebo pomalu účinkující. Rychle účinkující kyselina reaguje již při pokojové teplotě, zatímco ta pomalu účinkující až po zahřátí v troubě.

Existují i kypřicí prášky s dvojitým účinkem – ty obsahují oba typy kyselin, poskytují dvojí kynutí a zvyšují spolehlivost správného nakypření těsta. V současné době se prášek do pečiva používá ve velkém množství receptů a je důležitou součástí mnoha pečicích procesů. Potud tedy kypřící prášek v kuchyni. Jenže díky svým vlastnostem může být používán i při úklidu domácnosti. Jistě vám neuniklo, že základem prášku je jedlá soda. A o ní už jistě víte svoje.

Japonská metoda sušení prádla: Tato geniální finta zkrátí proces schnutí o polovinu

Kypřicí prášek při praní

Přidání prášku do pečiva do praní může být nečekaně užitečným trikem v domácnosti. Když se prášek do pečiva smíchá s vodou, dochází k chemické reakci, která může pomoci odstranit zatuchlý zápach z textilních vláken a zároveň působí jako mírné bělidlo, uvádí se na webu PrimaInspirace. A to může být užitečné pro osvěžení bílého prádla. Dokáže totiž odstranit i skvrny. Navíc prášek do pečiva pomůže změkčit vodu, což snižuje tvorbu vodního kamene v pračce. A změkčí se i prádlo, což je výhodné pro ty z vás, kteří nemůžete používat aviváž.

Prášek do pečiva oživí zašlé prádlo a změkčí vodu
Fotografie: Pixabay

Pro dosažení nejlepších výsledků můžete přidat prášek do pečiva přímo do bubnu pračky společně s pracím prostředkem. Prášek do pečiva můžete využít při velkém prádle. To znamená při praní závěsů a záclon, lůžkovin i ubrusů, utěrek, ručníků, osušek. Do jedné dávky prádla použijte jeden prášek do pečiva, který můžete vysypat rovnou na buben.

Prášek do pečiva lze použít i při ručním praní, zejména když chcete z jemné textilie odstranit skvrnu. Oblečení namočte do studené vody a pak na skvrnu nasypte kypřicí prášek. Nechte ho nějakou dobu působit, potom jemně promněte a nakonec vymáchejte. Pak prádlo vyperte běžný způsobem. Chcete-li záclony nebo ubrusy projasnit a zbavit zašedlého či zažloutlého nádechu, můžete do přihrádky na prací prášek nasypat kypřicí prášky dva. Na webu BydlímeÚtulně jsme také napsali o tom, že ocet může nahradit aviváž.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*