Pokud nevíte o tomto důležitém kroku při přípravě topení, očekávejte placení zbytečně vysokých účtů

Fotografie: Depositphotos

Odvzdušnit radiátory je zapotřebí vždy před začátkem topné sezony. Jinak by se mohlo stát, že radiátory plné vzduchu nebudou hřát.

Astronomický podzim je tady a s ním ruku v ruce přichází topná sezona. Nebude trvat dlouho a radiátory v bytech i domech poběží na plné výkony. Aby však pracovaly efektivně a poskytovaly vám dostatek tepla za co nejméně peněz, je zapotřebí, abyste je na to připravili, radí web KobietaInteria. V mnoha domech i bytech započala topná sezona již nyní, na počátku října. Jinde ještě vyčkávají, ale zanedlouho se i ve zbývajících domácnostech bude muset začít topit.

Odvzdušňování radiátorů

Příprava radiátorů na topnou sezónu je nezbytným krokem k zajištění efektivního vytápění domácnosti během chladných měsíců. Nejprve je důležité ujistit se, že radiátory nejsou pokryty prachem a dalšími nečistotami, které by mohly omezit jejich výkon. Je také vhodné zkontrolovat, zda jsou všechny spoje a ventily těsné a že nebude nikde ukapávat voda. Následně je potřeba provést odvzdušnění, což znamená odstranění nahromaděného vzduchu uvnitř radiátorů, který může způsobit nerovnoměrné vyhřívání, anebo dokonce úplný výpadek topení.

V rodinných domech si majitelé provádí odvzdušňování sami, ve starých bytových domech je to ve většině případů na obyvatelích posledních pater. V nových bytových domech má většinou možnost každý majitel či nájemník bytu odvzdušnit radiátory sám. Tento proces provedete pomocí odvzdušňovacího ventilu, jenž se obvykle nachází v horní části radiátoru. Pomocí speciálního klíče, případně šroubováku lze ventil opatrně otevřít. Předem si připravte kbelík, neboť může také vytékat a stříkat voda.

Toto vám hrozí, pokud nečistíte žebrování v deskových radiátorech. Většina lidí tak učiní, až když je pozdě

Kontrola tlaku i termostatických hlavic

Ventil nechte otevřený do té doby, dokud budete slyšet syčení vzduchu. Až zjistíte, že vzduch již neuchází a vytéká samotná voda, můžete ventil opět uzavřít. Pokud zůstane radiátor zavzdušněný, mohou hřát jen některé jeho části a vy budete mít v bytě chladno. V případě, že máte starší typ radiátorů, pravděpodobně budete muset odvzdušnit radiátory manuálně, zatímco novější modely mohou být vybaveny automatickými odvzdušňovacími ventily, uvádí web Vaillant.

Nezapomeňte na odvzdušnění radiátorů
Fotografie: Pixabay

Dále byste měli zkontrolovat a případně doplnit tlak, který by měl odpovídat specifikacím vašeho topného systému (týká se majitelů rodinných domů a správců bytových domů). Nakonec nezapomeňte prověřit funkčnost termostatických hlavic, které regulují teplotu v jednotlivých místnostech, a zajistit, aby byly správně nastaveny podle vašich potřeb.

Tímto způsobem můžete předejít nejen nepříjemným překvapením v podobě studeného domova, ale také zbytečně vysokým nákladům na vytápění. Na BydlímeÚtulně jsme vás také informovali o tom, jak je to s výměnou starých kotlů za nové s nízkými emisemi.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*